Now Reading:
Kroz projekt Zaželi u Ludbregu zaposleno 20 žena
Full Article 3 minutes read

Kroz projekt Zaželi u Ludbregu zaposleno 20 žena

U prostoru Hotela Amalia u Ludbregu održana završna konferencija po projektu Pomažemo sebi – pomažemo drugima, odnosno Zaželi kojeg je provodilo Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg. Vrijednost projekta u trajanju od 30 mjeseci bila je 3.148.500,00kn.

Projekt i njegove rezultate predstavile su Mirjana Jerbić, ravnateljica GDCK Ludbreg i Tea Rod, administrator po projektu.
– Projekt Zaželi započeo je u ožujku 2018. godine i završava 16. rujna ove godine. U dvije i pol godine na projektu je bilo zaposleno 20 žena i jedna administrativna tajnica, a obuhvaćeno je 130 korisnika – rekla je u uvodu Mirjana Jerbić. Osvrnula se i na osjetljivost skupina koje su projektom obuhvaćene.

– Kad kažemo da želimo pomoći ljudima starije dobne skupine, bolesnima i nemoćnima, te često usamljenima i kad o tome razgovaramo to zvuči jako jednostavno, ali u praksi i nije tako. Skupina kojoj je kroz ovaj projekt namijenjena pomoć je jako osjetljiva skupina ljudi, koja je preživjela mnogo teških trenutaka, koja je bolesna i nepovjerljiva jer nisu navikli da im netko pomaže, a da pritom nema drugih, skrivenih namjera. Tako naviknuti da uvijek svaku uslugu trebaju platiti jednostavno jako teško nekog puštaju u svoj dom. Srećom, Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg ih već godinama opskrbljuje lijekovima, namirnicama iz trgovine, pomaže kod nošenja drva za ogrjev i sudjeluje na različite načine u životu korisnika. Na taj način olakšan je ulazak gerontodomaćica GDCK u domove. Gerontodomaćice su uspjele zadobiti povjerenje korisnika i stvoriti jedan lijep i prijateljski odnos – kazala je ravnateljica.

Partneri na projektu su Općina Martijanec, Općina Sveti Đurđ, Općina Veliki Bukovec, Općina Mali Bukovec i Grad Ludbreg. Obvezni partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Vraždin i Centar za socijalnu skrb Ludbreg.
Projekt je financiran u stopostotnom iznosu od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

– Zaželi je projekt koji je u skladu s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Taj projekt omogućava zapošljavanje žena iz evidencije nezaposlenih, a koje svojim radom doprinose boljitku lokalne zajednice brigom za starije osobe i osobe u nepovoljjnom položaju. Naglasak projekta je na promicanju socijalne uključenosti i suzbijanju siromaštva – pojasnila je Tea Rod, administrator po projektu.

Zaposlene žene prije samog su zapošljavanja pohaale program stručnog osposobljavanja za poslove gerontodomaćice i time stekle dodatnu kvalifikaciju te su nakon završetka projekta postale konkurentnije na tržištu rada.

www.sjever.hr/ludbreg.hr 15.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.