Now Reading:
Unatoč koroni krapinski Tjedan kajkavske kulture u punom sjaju, večeras izvedeno 20 novih popevki
Full Article 3 minutes read

Unatoč koroni krapinski Tjedan kajkavske kulture u punom sjaju, večeras izvedeno 20 novih popevki

55. Festival kajkavskih popevki – „Večer novih popevki“ bio je vrhunac Tjedna kajkavske kulture u Krapini.

Festivalska subota u Krapinu je ponovo privukla ljubitelje dobre glazbe i kajkavske riječi. Domaćin im je bio gradonačelnik Zoran Gregurović koji je rekao kako nije bilo jednostavno odlučiti hoće li se Tjedan kajkavske kulture uopće održati, no izrazio je zadovoljstvo.

– Nije baš bilo jednostavno odlučiti da se festival Tjedan kajkavske kulture ipak organizira jer to se ne odlučuje tjedan, dva prije, već puno ranije i drago mi je da smo donijeli odluku da se održi, iako u smanjenom obliku. Ovaj tjedan je uistinu poseban jer smo ipak uspjeli očuvati i nastaviti tradiciju. Ja vjerujem da će i generacije koje dolaze iza nas to nastaviti. Treba zahvaliti svima koji su bili neposredno uključeni u samu organizaciju, ali isto tako treba zahvaliti i svim sponzorima i donatorima koji su se uključili i pomogli jer sigurno bez njih ne bi cijeli ovaj tjedan mogao biti organiziran – istaknuo je Gregurović.

U Krapinu je stigao i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, uime predsjednika Vlade.

– Ja sam zaljubljenik u kajkavsku popevku što je vrlo zanimljivo. Toliko je hrvatski jezik bogat narječjima i dijalektima i mislim da je lijepo čuvati tu tradiciju, kajkavski ne smijemo pozabiti, moramo ga čuvati, njegovati. On je toliko bogat, toliko je snažan u izričaju i toliko je lijep i mislim da ovaj festival, ova 55. obljetnica, trebamo nastaviti, održavati i svake godine jačati njezin sadržaj, istraživati naše hrvatsko blago, kajkavsku riječ i ta kajkavijana koja se isto tako održava u svim našim krajevima, prigorskim, zagorskim, međimurskim, gdje god zapravo dopire kajkavska riječ – rekao je Grlić Radman.

– Sve je to doprinos osvješćivanju koliko držimo do hrvatske kulture, do našeg identiteta koji je toliko različit u smislu izražavanja našeg govora. Iako je različit, on je jedinstven. To je naše hrvatsko blago – zaključio je ministar vanjskih poslova.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar sjetio se svih koji su uložili ogroman trud.

– Treba prije svega zahvaliti svim kulturnim djelatnicama i djelatnicima koji su uložili ogroman trud da se u ovim čudnim i teškim uvjetima korone organizira niz izložba i manifestacija, dječji Mali kaj, Popevke za navek i danas festival novih popevki, i da s ovim malim gospodarskim zborom koji smo organizirali zapravo Krapina ipak živi. Jedan onakav ambijent se ipak uspio stvoriti. Meni je želja da od ovih 20 novih popevki barem jedna ili dvije ostanu u ušima naših slušateljica i slušatelja i da ih za 20-ak godina slušamo u petak u Popevkama za navek – rekao je župan Željko Kolar.

n.kalajdžija / sjever.hr

12.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.