Now Reading:
Počinje 24. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi – virtualno i najduže do sada
Full Article 2 minutes read

Počinje 24. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi – virtualno i najduže do sada

Umjetnost čipke – od kreacija na haljinama, preko čipkastog šatora i čipke izrađene od 7,5 kilometara konca samo je dio čarolije naše nematerijalne kulturne baštine koja će se prezentirati na ovogodišnjem 24. Međunarodnom festivalu čipke.

U prostorijama Pavlinskog samostana večeras od 19 sati održat će se svečano otvaranje Festivala.

Otvorenju će nazočiti izaslanik i posebni savjetnik za kulturu Predsjednika RH Zdravko Zima, izaslanik predsjednika Vlade RH i saborski zastupnik Anđelko Stričak, veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Genka Vasileva Georgieva, pomoćnica ministrice turizma i sporta Olivera Šarić, zamjenik župana Tomislav Paljak, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Alen Runac, voditeljica Službe za pokretnu etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Tatjana Horvatić i predsjednik Gradskog vijeća Lepoglave Robert Dukarić.

U prostorijama Samostana bit će postavljena velika izložba lepoglavske čipke – izloženi su najljepši primjerci lepoglavske čipke izrađeni prema nacrtima jedne od najistaknutijih čipkarica zaslužnih za razvoj lepoglavskog čipkarstva – Danice Bresler. Lepoglavska je čipka 1937. godine nagrađena zlatnom medaljom u Parizu, 1939. brončanom medaljom u Berlinu, 2009. dobila je Zlatni orden čipke u Estoniji i 2011. godine na čipkarskom festivalu u Rusiji osvojila je prvo mjesto. Od 2009. godine lepoglavska je čipka uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Posjetitelji će moći razgledati izložbu uživo svake subote i nedjelje do kraja rujna od 10 do 17 sati, a ostalim danima virtualno. Ulazak u samostan bit će besplatan, ali će se posjetitelji morati pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, a ovogodišnja zemlja partner je Bugarska.

Organizatori mole uzvanike i posjetitelje da poštuju preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, nose vlastite maske i drže propisani razmak.

www.sjever.hr

11.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.