Now Reading:
Ministrica Vučković u Križevcima: „Danas smo na pravom mjestu jer je ova županija centar govedarstva u Hrvatskoj”
Full Article 3 minutes read

Ministrica Vučković u Križevcima: „Danas smo na pravom mjestu jer je ova županija centar govedarstva u Hrvatskoj”

U posjet Koprivničko-križevačkoj županiji danas je stigla ministrica poljoprivrede u Vladi Republike Hrvatske Marija Vučković.

Zajedno sa svojim suradnicima, među kojima je bio i državni tajnik Zdravko Tušek, te domaćinima – županom Darkom Korenom i gradonačelnikom Križevaca Marijom Rajnom, posjetila je Visoko gospodarsko učilište u Križevcima te nazočila potpisivanju ugovora o financiranju za tip operacije 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ – u sektoru tovnog govedarstva i 4.1.2. „Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“ u provedbi Mjere 4 „Ulaganja u fizičku imovinu“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Ministrica Vučković čestitala je djelatnicima Visokog gospodarskog učilišta na obnovi tradicijskih sorti.
-Ministarstvo poljoprivrede ima dobru suradnju s Koprivničko-križevačkom županijom, s jedinicama lokalne samouprave na ovom području. To je zahvaljujući i jednoj važnoj gospodarskoj grani, našim poljoprivrednicima, poduzetnicima, onima koji rade u prehrambenoj industriji – kazala je ministrica i dodala:
-Kad govorimo o potporama iz Programa ruralnog razvoja, iz Jamstvenog fonda i iz nacionalnih potpora, u posljednjih nekoliko godina na području ove županije ugovoreno je nešto više od dvije milijarde kuna projekata. Iz Programa ruralnog razvoja na području ove županije financira se, gradi se ili se izgradilo šest vrtića, 15-ak nerazvrstanih cesta, šest vodovodnih sustava. A surađujemo i u mnogočemu drugom. Kad govorimo o isplatama, od dvije milijarde ugovorenih, preko 1,8 milijardi kuna je isplaćeno. Program ruralnog razvoja ugovoren je preko 80 posto, isplaćeno 60 posto, što ga čini najuspješnijim ikad provedenim sufinanciranjem od strane Europske unije u Hrvatskoj. Danas smo na pravom mjestu jer je ova županija centar govedarstva u Hrvatskoj, osobito mesnog.

Župan Koren je, zahvalivši ministrici na odluci o financiranju, istaknuo:
-Mislim da i ministrica zna, kao i svi mi, da nije pogriješila. Križevci su grad koji je poznat već 160. godina upravo po poljoprivrednom školstvu, po obrazovanju i to je nešto što je posebnost tj. brend naše županije. Naša županija većinu svojih gospodarskih aktivnosti temelji upravo na poljoprivredi, na poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji kao slijedom te poljoprivredne proizvodnje. Preko 12 milijardi kuna je procjena ukupnih prihoda gospodarstva ove županije, od toga je sama poljoprivreda nekih 10 posto, 1,2 milijarde, od toga više od četvrtine iz direktnih potpora, što jasno pokazuje da je uloga države značajna u toj našoj gospodarskoj aktivnosti.

Prošli tjedan Visoko gospodarsko učilište potpisalo je dva nova projekta vrijedna 2 milijuna kuna, podsjetio je gradonačelnik Rajn.
-Definitivno, ovo učilište gleda u budućnost prekogranične suradnje i zaista ste s punim pravom danas ovdje, da ćete pokazati odgovrnu javnu politiku i dati podršku našim proizvođačima. Svjesni smo da živimo u vremenima koja su vrlo izazovna, svima nam je stalo do domaćih proizvoda i nadam se da će tako biti i dalje. Lokalna samouprava pomaže koliko može, ali Ministarstvo kroz ove mjere čvrsto stoji iza vas i čini vaše gospodarstvo konkurentnim – rekao je Rajn i zaključio:
-Drago mi je da ovdje ima alumnija, siguran sam da će u budućim natječajima biti još više studenata jer ovdje dobivaju znanje povezano sa strukom i praksom i mogu to primijeniti na svojim gospodarstvima.

ak/sjever.hr

11.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.