Now Reading:
VELIKA OBLJETNICA Zagorski vodovod proslavio 60. godina rada
Full Article 3 minutes read

VELIKA OBLJETNICA Zagorski vodovod proslavio 60. godina rada

Zagorski vodovod, najveće komunalno poduzeće na prostoru Krapinsko-zagorske županije, proslavio je 60 godina rada, a svečano obilježavanje održano je u utorak u Termama Tuhelj.

Zagorski vodovod u vlasništvu je 26 jedinica lokalne samouprave, a bavi se djelatnošću javne vodoopskrbe i odvodnje.

– Imamo skoro 2000 km odvodne mreže, preko 250 km odvodnje, 6 izvorišta i preko 160 objekta na vodoopskrbi, preko 60 vodosprema i hidrodinamički smo jedan od najkompliciranijih vodovoda u RH. Imamo oko 35.000 korisnika, s time da rastemo svake godine za barem tisuću potrošača – rekao je direktor Mario Mihovilić.

Dodao je kako se dosad prvenstveno razvijala vodoopskrbna mreža u područjima gdje je nije bilo, a zadnje 2-3 godine i u narednom razdoblju bazirat će se na područja lokalnih vodovoda.

– Tu će se mreža širiti ili će se preuzimati lokalni vodovodi. To je budućnost i određeno zakonom i to ćemo polako provoditi zajedno s jedinicama lokalne samouprave. Ove godine preuzimamo veliki lokalni vodovod Kraljev vrh. Tamo smo izgradili kompletnu novu vodovodnu mrežu, imamo oko 350 potrošača i oni će tijekom jeseni i zime biti priključeni na našu distribucijsku mrežu – rekao je Mihovilić.

Svečanom obilježavanju prisustvovao je i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

– Voda po našim Zagorskim bregima znači život i znači ostanak domaćinstva na svojim ognjištima i to je ključno. Ono što mi kao Županija pokušavamo sa Zagorskim vodovodom i ostalim distributerima, da radimo projekte, da popunjavamo one rupe koje su nam ostale u sustavu i da popunjavamo visoke zone. U Zagorju imamo još dosta posla što se tiče vodoopskrbe jer imamo niz lokalnih vodovoda koji nisu u sustavu distribucije i bit će u narednom razdoblju potreban jedan sveukupan projekt koji će zajednički morati napraviti i Zagorski vodovod kao distributer i KZŽ, ali i Hrvatske vode – rekao je Kolar dodavši kako 30-ak posto stanovništva još uvijek koristi lokalne vodovode.

Dodao je kako bilo logično da Zagorski vodovod preuzme i sustav odvodnje.

– Najveće investicije u KZŽ trenutno su u aglomeracije i to je jedan posao koji će poboljšati uvjete stanovanja svim stanovnicima naše županije, ali i dati veliki doprinos u zaštiti okoliša. To je zaposlilo dobrim dijelom domaću građevinsku infrastrukturu i tu smo povlačenjem sredstava iz EU spojili ugodno s korisnim. Bitno je da napravimo jedan realan plan za sljedeći financijsku omotnicu kako bismo s njezinim završetkom zaokružili vodoopskrbu na području KZŽ – istaknuo je krapinsko-zagorski župan.

Predsjednik Skupštine Zagorskog vodovoda Ivan Hanžek rekao je kako je vodoopskrba riješena 90% „kroz sustav koji je pod kontrolom, koji garantira kvalitetnu vodu i kvalitetno snabdijevanje bez većih problema i zastoja”.

m.furlan/sjever.hr 08.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.