Now Reading:
Uoči Dana međimurskih branitelja – Posavec: Međimurje je bilo prvi oslobođeni kraj u Hrvatskoj
Full Article 4 minutes read

Uoči Dana međimurskih branitelja – Posavec: Međimurje je bilo prvi oslobođeni kraj u Hrvatskoj

29. obljetnica oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja obilježit će se u četvrtak, 17. rujna.

Nakon otkrivanja Spomen ploče na zgradi Općine Gornji Mihaljevec u 16 sati, u 17 sati bit će položeni vijenci kod Spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih. U 17.15 sati počinje Svečana akademija u atriju Starog rada Čakovec, a program završava svetom misom u crkvi sv. Nikole biskupa od 18.30 sati. U petak, 18.rujna, u Društvenom domu u Pribislavcu u 18 sati bit će predstavljena knjiga „260 dana“ Marijana Gubine.

Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik međimurske podružnice UDVDR-a Stjepan Horvat istaknuo je da je zbog aktualne situacije s koronavirusom ovogodišnje obilježavanje smanjeno u obimu.

– Nadam se da sljedeće godine, kada ćemo obilježavati okruglu obljetnicu, 30 godina, proći ta pošast i da ćemo organizirati u obimu kakav dolikuje međimurskim braniteljima – rekao je Horvat.

Anton Jurinec, predsjednik tadašnje kriznog štaba Općine Čakovec, naglasio je da je 17. rujna 1991. bila točka na i svega što je prethodilo u obrani Međimurja.

– Mi smo praktički bez gubitaka, osim kod karaule u Donjoj Dubravi, došli do neprocjenjive vrijednosti oružja, organiziranog ljudstva i puno smo pomogli slamanju varaždinskog korpusa. Time smo otvorili vrata za obranu Hrvatske. Međimurje 17. na 18. rujna predaja oružja Varaždinu, Varaždin se naoružao i dalje se zna tijek oslobođenja Hrvatske – kazao je Jurinec.

U program obilježavanja obljetnice oslobođenja Međimurja i Dana međimurskih branitelja ove se godine uključilo i Društvo branitelja Domovinskog rata „Veteran“ svojim projektom „Da se ne zaboravi“.

– Cilj je da se u manjim sredinama obilježi Dan međimurskih branitelja jer jedinice lokalne samouprave u Međimurskoj županiji nemaju evidenciju branitelja na svom teritoriju. Naše aktivnosti su braniteljske večeri, svečani koncert 17.9. u Domu kulture Općine Gornji Mihaljevec i postavljanje spomen ploče na zgradi Općine Gornji Mihaljevec – rekao je predsjednik Društva Željko Tomašić.

Zamjenik čakovečkog gradonačelnika Zoran Vidović spomenuo je dobru suradnju s braniteljima.

– Vrlo smo ponosni na aktivnosti branitelja i s ponosom se sjećamo tih dana. Grad Čakovec ima izuzetnu suradnju s udurgama koje su proizašle iz Domovinskog rata. Naravno da ova godina nije onakva kakvu bi htjeli, prvenstveno zbog koronavirusa, ali financijska sredstva namijenjena hrvatskim braniteljima nisu dirana i u proračunu Grada Čakovca ostala su kao prethodnih godina – kazao je Vidović i najavio da će spomen ploče braniteljima biti postavljene na čakovečkom groblju do blagdana svih svetih.

Na kraju je međimurski župan Matija Posavec rekao je da, iako živimo u specifičnim uvjetima, 17. rujna u međimurskoj povijesti, ali i u srcima međimurski ljudi, je prevažan dan da bi ostao bez svog obilježavanja.

– Odlukom predstavničkog tijela 17.9. je institucionaliziran kao Dan međimurskih branitelja. I na taj dan svi međimurski branitelji imaju priliku iskoristiti ga na najbolji mogući način. Na taj dan i mi, kada govorimo o javnim institucijama – Međimurskoj županiji i Gradu Čakovcu, ali i ostalim gradovima i općinama, želimo istaknuti ponos zbog veličanstvene pobjede, želimo istaknuti zahvalnost za sve što su naši branitelji učinili i pijetet žrtvama Domovinskog rata. Želimo poslati poruku podrške svim udrugama koje su aktivne u mirnodopskim vremenima, pomoći im u okviru naših mogućnosti. Želim posebno naglasiti da je Međimurje prvi oslobođeni kraj u Republici Hrvatskoj. To je činjenica koja se nikad ne smije izbrisati. Treba naglasiti da je slijedom utjecalo na situaciju u ostalim gradovima sjevera Hrvatske, u Varaždinu, Bjelovaru, Koprivnici. Zato u ime Međimurske županije pozivam sve koji mogu da nam se priključe i dostojno obilježe Dan oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja.

n.kalajdžija / sjever.hr

08.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.