Now Reading:
Turneja Dobra energija u ponedjeljak kreće iz Varaždina
Full Article 3 minutes read

Turneja Dobra energija u ponedjeljak kreće iz Varaždina

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici najavljena je turneja Dobra energija, a predstavnici Grada Varaždina i Zelene energetske zadruge govorili su o projektu malih sunčanih elektrana na krovovima kuća. Varaždin će biti prvi među deset hrvatskih gradova u kojima će biti organizirano savjetovanje građana o tom ekološkom projektu.

Od 7. do 18. rujna deset hrvatskih gradova bit će stanice prve nacionalne turneje Dobra energija kojoj je cilj pružiti podršku gradovima i njihovim građanima u realizaciji projekata korištenja obnovljivih izvora energije. Turneju će organizirati i provesti Zelena energetska zadruga u suradnji s predstavnicima gradova, a tom prilikom bit će potpisana i Deklaracija dobre energije kojom gradovi postaju pioniri energetske tranzicije i borbe protiv klimatskih promjena.

Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge, naglasio je da duži niz godina pomažu građanima i gradovima u čim većem korištenju obnovljivih izvora energije s naglaskom na sunčevu energiju.

– Već nekoliko godina surađujemo s gradom Varaždinom gdje smo se u nekoliko inicijativa uvjerili da su građani Varaždina itekako zainteresirani. Predložili smo da Varaždin bude prvi naš grad na ovoj turneji gdje nam je cilj okupiti čim širi krug zainteresiranih, od građana do lokalnih firmi, svih koji se vide u tom procesu. U ponedjeljak se družimo s građanima d 9 do 12 sati na Korzu. Građani će dobiti informacije kako postati vlasnik sunčane elektrane što jednostavnije – rekao je Kordić.

Gradonačelnik Čehok je potpisao Deklaraciju dobre energije.

– Povelja osvješćuje i potiče građane da što je moguće više koriste obnovljive izvore energije, osobito energiju Sunca. Nije slučajno da cijela akcija kreće iz Varaždina s obzirom na to kako su se naši građani ponajviše javili na natječaje kad je riječ o fotonaponskim ćelijama. Od 500 onih koji su prošli u Hrvatskoj, 50 je Varaždinaca, dakle 10 posto. Nadam se da će Varaždinci opet javljati. Pozivam ih da dođu u ponedjeljak oni koji nisu o tome razmišljali, da im ZEZ pomogne u tome. A i u ovom natječaju koji se odnosi na energetsku obnovu kuća opet je, uz Petrinjce, najviše Varaždinaca. To samo potvrđuje da su Varaždinci osvijestili potrebu ulaganja u obnovljive izvore energije. To je samo prvi korak u implementaciji zelene agende, moguće je puno više učiniti. Uz industriju koja u Varaždinu postoji, a Solvis je hrvatski lider u proizvodnji fotonaponskih ćelija, mislim da Varaždin može postati predvodnik u zelenoj energiji – kazao je gradonačelnik.

Turneja Dobra energija krenut će 7. rujna iz Varaždina, nakon čega će se nastaviti u Vrbovcu, Karlovcu, Velikoj Gorici, Križevcima, Jastrebarskom, Poreču, Pazinu, Rovinju te završiti 18. rujna u Puli.

n.kalajdžija / sjever.hr

04.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.