Now Reading:
Međimurski projekt omogućio sportske aktivnosti za 150 djece s invaliditetom
Full Article 3 minutes read

Međimurski projekt omogućio sportske aktivnosti za 150 djece s invaliditetom

U četvrtak je u dvorani Srednje škole Čakovec održan Međunarodni stručni skup „Sport i djeca s teškoćama u razvoju” u okviru projekta „I ja mogu“ kojeg provodi Gospodarska škola Čakovec.

Projektom se želi sportskim aktivnostima omogućiti većem broju djece i mladih s invaliditetom ili u riziku od socijalne isključenosti bolju integraciju u zajednicu. Cilj je tijekom tri godine osigurati pristup i sudjelovanje u sportskim sadržajima za učenike s teškoćama u razvoju Centra za odgoj i obrazovanje i Gospodarske škole iz Čakovca, što će im olakšati socijalnu integraciju, šezdesetorici nastavnika osigurati stručno usavršavanje, a promotivnim kampanjama i volontiranjima senzibilizirati javnost na barijere i predrasude (fizičke, socio-ekonomske) s kojima se invalidi susreću u svakodnevnom životu

Renato Vinko, ravnatelj Gospodarske škole, istaknuo je da je oko 150 učenika uključeno u projekt.

– Projekt traje tri godine, dvije su već prošle. Uključili smo učenike s teškoćama u razvoju, potičemo ih da se bave tjelesnom aktivnošću, stavili smo naglasak na aktivnosti na bazenima i na otvorenom. Imamo jako dobar odaziv učenika. Uključeno je desetak naših učenika, koji polaze posebna zanimanja. Ali najveći dio učenika je iz COO-a, bez obzira što smo mi nositelj projekta cijeli film se vrti oko njih – pojasnio je Vinko.

Dragica Benčik, ravnateljica COO-a, kazala je da je Gospodarska škola je pokazala veliku osjetljivost za probleme osoba s invaliditetom.

– I kad se pojavila ova prilika da surađujemo na vrijednom projektu, voditelj Vlado Masten je ponudio da to zajedno učinimo. Ovaj projekt nije važan samo u zdravstvenom smislu za našu djecu. Naša djeca često potječu iz socijalno depriviranih obitelji. Uz ovaj projekt mi smo za stotinjak učenika nabavili kompletnu opremu, trenirke, ručnike, kupaće kostime. Samo veselje djece kad su dobila sve to skupa ne može se mjeriti samo zdravstveno nego i emocionalno – rekla je Benčik.

Jedna od predavačica na međunarodnom stručnom skupu bila je Renata Barić, sportska psihologinja.

– Sport i tjelesna aktivnost je bitna svaki dan i u svakoj životnoj dobi. Od najmlađih do najstarijih korisno je baviti se nekim oblikom sporta ili vježbanja. Osobito je bitno ljudima u određenoj mjeri narušenog tjelesnog zdravlja jer to prevenira progresiju njihovih bolesti, a osim tjelesnih ima brojne pozitivne učinke na mentalno zdravlje i podizanje ukupne kvalitete života. Tjelesno vježbanje doprinosi na psihološkom planu i poboljšanju raspoloženja, smanjenju depresivnih i anksioznih simptoma, a jednako tako doprinosi samopouzdanju i samopoštovanju kod osoba s nekim oblikom invaliditeta ili razvojnih poteškoća, doprinosi osjećaju samostalnosti i jačanju kapaciteta za samostalan život i obavljanje svakodnevnih stvari – istaknula je Barić.

Na skupu je bio i međimurski župan Matija Posavec.

– Ovo je treći projekt koji je sadržajno koncipiran da mlađim ljudima, djeci s teškoćama u razvoju, ponudimo neke kreativne, vannastavne i sportske aktivnosti, da brinemo i o njihovom mentalnom zdravlju, i fizičkom također. Nositelj, Gospodarska škola u tom projektu koristi europska sredstva. Dva slična projekta se provode na području županije, gdje su obuhvaćena djeca vrtićke dobi i osnovnoškolskog uzrasta, da se fizički aktiviraju jer je to dobro za njihov daljnji razvoj i odgoj – naglasio je Posavec.

Vrijednost projekta „I ja mogu“ je 2,5 milijuna kuna, od čega je 1,5 milijuna bespovratno iz Europskog socijalnog fonda, a ostalo osiguravaju partneri kroz svoj rad.

n.kalajdžija / sjever.hr

03.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.