Now Reading:
Dani ludbreške Svete nedjelje: Otkazano hodočašće ministranata i procesije, slavlje prema novim pravilima
Full Article 3 minutes read

Dani ludbreške Svete nedjelje: Otkazano hodočašće ministranata i procesije, slavlje prema novim pravilima

sveta nedjelja

Na „Sveti petak“, 4. rujna u Ludbreg, povodom proslave „Svete nedjelje“ zavjetno je hodočašće susjednih župa kada će u 7 sati misu slaviti hodočasnici Župe Martijanec, u 8 sati Župe Sveti Đurđ i te u 9 sati hodočasnici župe Veliki Bukovec.

Istog dana je i hodočašće Hrvatske policije, no ove godine bez tradicionalne procesije. Pobožnost Križnog puta, a potom i euharistijsko slavlje na otvorenom kod Zavjetne kapele započet će u 10 sati. Istog dana je i hodočašće  Hrvatske policije, no ove godine bez tradicionalne procesije. Pobožnost Križnog puta, a potom i euharistijsko slavlje na otvorenom kod Zavjetne kapele započet će u 10 sati. Svetu misu će predslaviti mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj.
Pohvale, litanije i Večernja u čast svetoj Krvi Kristovoj bit će u crkvi od 19 sati.

Dan uoči proslave Predragocjene Krvi Kristove, u subotu 5. rujna, u Ludbreg hodočaste brojne župe iz Hrvatske. Prve dvije rane mise, u 6 i u 7 sati bit će u župnoj crkvi Presvetog Trojstva, a ondje će biti i prilika za sakrament svete ispovijedi.

U Zavjetnoj kapeli na otvorenom bit će misa u 9 sati, a potom i euharistijsko slavlje uz ulaznu procesiju u svetište s početkom u 10.45 koje će predvoditi varaždinski biskup Bože Radoš.

U Zavjetnoj kapeli će biti izložena relikvija svete Krvi i Presveti Sakrament na klanjanje. Hodočasnici će moći obići oltar i to u tišini bez pjesme.

Središnje euharistijsko slavlje predslavi apostolski nuncij u RH mons. Lingua

Na dan proslave Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, na „Svetu nedjelju”, 6. rujna, središnje euharistijsko slavlje predslavi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. U 10 sati, na ulazu uz prostor svetišta, kreće procesija svećenika i biskupa prema Zavjetnoj kapeli gdje će potom započeti sveta misa.

Već od 8 sati bit će prijem hodočasnika u Zavjetnoj kapeli gdje će, u posebnoj niši, biti  izložen Presveti Oltarski Sakrament kao i relikvija Svete Krvi na oltaru. Hodočasnći će moći obići oltar i izvršiti svoje zavjete, no potrebno je držati se distance i predloženih mjera za sprječavanje širenja zaraze korona virusom.

Toga dana mise će još biti u 6 i u 7 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva.

Kako poručuju iz ludbreškog svetišta, ovogodišnje slavlje bit će organizirano bez velike procesije gradom radi sprječavanja širenja bolesti COVID-19. U vrijeme hodočašća potrebno je pažljivo slušati upute Stožera civilne zaštite. Na ulazu u crkvu i Zavjetnu kapelu obavezno je dezinficirati ruke i, ako ostane mjera na snazi, nositi masku. Pričešćuje se samo na ruku te je potrebno voditi računa i o održavanju propisanog razmaka.

Otkazanao biskupijsko hodočašće ministranata

Zbog pandemije virusa COVID-19 otkazano je tradicionalno biskupijsko hodočašće ministranata/ica u Ludbreg, koje je trebalo biti u četvrtak, 3. rujna 2020. godine. Odlučeno je tako u dogovoru s varaždinskim biskupom Božom Radošem, javljaju iz Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata Varaždinske biskupije, na čelu s povjerenikom vlč. Sinišom Dudašekom.

Vlč. Dudašek zahvaljuje svima na spremnosti za sudjelovanje na ovom susretu te izražava nadu da će ovakvih susreta ponovno biti u budućnosti kada se promijene ove nepovoljne prilike.

izvor: Varaždinska biskupija

03.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.