Now Reading:
Devet novozaraženih u Varaždinskoj županiji. Vugrin: „Preporučujemo odgodu svih planiranih događanja s većim brojem ljudi”
Full Article 3 minutes read

Devet novozaraženih u Varaždinskoj županiji. Vugrin: „Preporučujemo odgodu svih planiranih događanja s većim brojem ljudi”

U protekla 24 sata na području Varaždinske županije zabilježeno je novih 9 slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih su tri povezana sa svadbom u ivanečkom kraju 15. kolovoza, jedan slučaj povezan je s radnim mjestom u Zagrebu, tri su bliski kontakti ranije potvrđenih zaraženih osoba, a dvije osobe povezuje se s ljetovanjem. Sve osobe imaju blaže kliničke slike i liječe se kod kuće.

-S obzirom da u istom razdoblju imamo i 11 oporavljenih osoba, trenutno je u Varaždinskoj županiji 59 aktivnih slučajeva, od čega se šestero liječi u bolnici,
pet u OBV, jedna u Zagrebu, 53 osobe se zbog blaže kliničke slike liječe kod kuće.
S obzirom na nove brojke, mogu konstatirati da je epidemiološka situacija u Varaždinskoj županiji narušena, ako pogledamo da smo u prvom valu od 1. ožujka do 4. svibnja imali 47 slučaja zaraze, a samo u proteklih osam dana imamo 48 pozitivnih na koronavirus. U istom razdoblju smo testirali 1.001 uzorak i znači da je pojavnost među testovima 4,8 posto – rekao je Robert Vugrin, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Dodao je da je jutros održana koordinacija županijskog stožera s načelnicima lokalnih stožera s područja Varaždinske županije.
-Ono što je županijski stožer pripremioo je da prema nacionalnom stožeru ide s prijedlogom odluke o limitiranju broja uzvanika na svadbenim svečanostima, da gornja granica bude stotinu uzvanika. Tražimo da se mjera primjenjuje tijekom cijelog rujna, to je jako važno jer imamo sa samo jedne svadbe čak 25 zaraženih osoba.

Vugrin je kazao i kako za sada neće tražiti dodatne restrikcije, ali će ići prema javnosti s edukacijom i određenim preporukama.
-Imamo dva žarišta, dvije mikrolokacije, a to su grad Varaždin i cestičko područje. Samo u ta dva područja je registrirano više od 50 posto slučajeva pojavnosti – rekao je Vugrin.

S obzirom na razvoj epidemiološke situacije i početak nove školske godine, Stožer civilne zaštite Varaždinske županije do poboljšanja epidemiološke situacije preporučuje odgodu svih planiranih događaja s većim brojem ljudi, na kojima nije moguće osigurati provedbu svih propisanih epidemioloških mjera.

-Tražit ćemo i potporu lokalnih stožera, od kojih ćemo tražiti dodatne podatke za svaki pojedini događaj, ali načelno je preporuka da ukoliko ima događaja za koje se već u startu zna da nije moguće osigurati provedbu epidemioloških mjera, da se odgode za neko bolje vrijeme – istaknuo je Vugrin, a na pitanje što je s događajima koji su već organizirani, odgovorio:

-Imamo tri tima inspektora civilne zaštite koji zajedno s policijskim službenicima provode nadzor i dosad je bilo 150 događaja prijavljeno u nepuna dva mjeseca. Od toga se uspije nadzirati svega trećina i dosad je na nekih 50 posto događaja uočena nepravilnost koja se nastoji ukloniti na licu mjesta.

ak/sjever.hr

28.08.2020.

Input your search keywords and press Enter.