Now Reading:
„JURASSIC PARK” U VARAŽDINU Otvorena jedinstvena, atraktivna izložba u Herzerici
Full Article 6 minutes read

„JURASSIC PARK” U VARAŽDINU Otvorena jedinstvena, atraktivna izložba u Herzerici

Iskoristite jedinstvenu priliku i uživajte u nesvakidašnjoj, atraktivnoj izložbi „Erik/a – vunasti nosorog”, rezultatu jednog od najvećih projekata Gradskog muzeja Varaždin u proteklih nekoliko godina.

Nakon dugotrajnih i zahtjevnih radova u svrhu trajne zaštite nalaza, večeras je upriličeno otvorenje izložbe koja je postavljena u palači Herzer na Franjevačkom trgu u Varaždinu.

Izložba obuhvaća multidisciplinarni prikaz jedinstvenog paleontološkog nalaza – fosilnih ostataka vunastog nosoroga starih oko 20 tisuća godina. Pronađeni su 1982. godine na području Malog Segečaka kod Ludbrega i najbolje su sačuvani primjerak takve vrste u Hrvatskoj.
-Pronađen u svom originalnom kontekstu, a istovremeno je i najbolje sačuvan primjerak. Potrebno je bilo 37 godina da dođemo do ove točke, da ga pripremimo za susret s publikom, a ono što je nalaz prolazio tijekom tih godina su zaista razna stanja, razne faze koje smo pokušali prikazati i na ovoj izložbi – pojasnila je autorica izložbe Lovorka Štimac-Dedić te dodala:
-Izložba je koncipirana tako da prati nalaz od njegovog otkrića, kroz zaštite, zatim ga vraća 20 tisuća godina u prošlost tijekom gornjeg pleistocena gdje se pokušalo, uz rekonstrukciju flore i faune, prikazati kako je izgledao taj svijet koji je ovdje obitavao. I na kraju, tu je centralni eksponat vunastog nosoroga koji je popraćen proširenom stvarnošću.

Izložbu je, kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, otvorio saborski zastupnik i predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća Damir Habijan.
-Iako je Erika lutala ovim prostorima puno prije nego je osnovan i sagrađen naš grad, iako je puno prije nego smo došli u ovo područje njezina vrsta izumrla, ipak je Erika svojim otkrićem prije 37 godina nam pružila novi priliku i dala nam novu perspektivu. Naš grad poznat je po palačama, tekstilnoj industriji, sportu. Međutim, Erik/a nam je priliku da iskoristimo ogroman potencijal koji imamo što se tiče kulture i turizma. Na nama je da tu priliku iskoristimo – istaknuo je Habijan.

U ime premijera Andreja Plenkovića, okupljenima se obratio saborski zastupnik Anđelko Stričak koji je govoreći o značaju ovog nalaza, između ostalog, naglasio da je arheologija bitna i za naše gospodarstvo, za turizam koji čini 25 posto BDP-a.
-Od toga je 95 posto noćenja na Jadranu, a svega pet posto na kontinentu. Zamislite koje su i tu mogućnosti da se promovira i da svekolikoj javnosti grad Varaždin i područje Varaždinske županije budu zanimljiviji. Također, u sklopu Druge gimnazije Varaždin nedavno je otvoren Centar izvrsnosti lokalne i nacionalne povijesti i to je također još jedan poticaj, pogotovo mladim naraštajima, da se bave istraživanjem, da budu inovativno, želji znanja i marljivi. Stoga, uime premijera upućujem čestitke i smatram da su sve ovo razlozi da daleko više damo na značaju arheologiji i GMV-u.

Vesna Pascuttini Juraga, izaslanica ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, naglasila je da vunasti nosorog predstavlja vrijedan segment hrvatske kulturne baštine i povijesti koji dokazuje da je područje Varaždinske županije izuzetno bogato arheološkom baštinom.
-Na području Varaždinske županije evidentirano je preko 200 arheoloških nalaza i nalazišta, od čega je 50 arheoloških lokaliteta zaštićeno kao kulturno dobro i upisano u Registar kulturnih dobara RH. Svake se godine desetak lokaliteta istraži, a moram spomenuti i da su neki lokaliteti u potpunosti istraženi, poput utvrde Paka, arheološkog nalazišta Iovia Ludbreg ili spilje Vindija. Također, na desetak se lokaliteta svake godine u Varaždinskoj županiji vrše probna, sustavna i zaštitna istraživanja, s ciljem zaštite arheološke baštine, ali i dobivanja novih spoznaja o njenom bogatstvu u našem kraju. Ministarstvo kulture i medija prepoznalo je vrijednost ove izložbe te je financijski podržalo njezino održavanje. Ova izložba isto tako doprinosi jednom od ciljeva Ministarstva kulture i medija, a to je da kultura bude dostupna svima te da ovakvi vrijedni izlošci budu predstavljeni kako lokalnoj zajednici, tako i široj kulturnoj javnosti – rekla je Pascuttini Juraga.

Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika, kazala je da je podrška Grada Varaždina kulturnom sektoru neupitna.
-Ono što imamo kao svoje blago, nasljeđe, tradiciju i nešto što trebamo utabati kako bismo krenuli dalje, to je naša duga tradicija upravo institucijske kulture. U sljedećim godinama nam je upravo Muzej prioritet, a Erik/a je samo mali dio od bogatog blaga eksponata koje naš Muzej skriva, čuva, pazi i nadamo se da će do 100. obljetnice većina toga biti prezentirana javnosti. Puno je toga što moramo naučiti o našoj prošlosti, ali ne smijemo zaboraviti ni našu budućnost – zaključila je.

Okupljenima se obratio i Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin:
-Izuzetno mi je drago što otvaramo ovu izložbu iz nekoliko razloga. Tu izložbu smo pripremali dvije godine, izuzetno je tehnički i financijski zahtjevna. Pokazujemo da grad Varaždin, Varaždinska županija i naš Arheološki odjel posjeduju izuzetno važan i vrijedan fundus, nešto što ide u prošlost desecima tisuća godina.
Mesek je dodao da će to biti prvi korak da Varaždin i Varaždinsku županiju pozicioniramo kao izuzetno vrijednu lokaciju.
-Ne samo kao lokaciju koja priča o našoj prošlosti i praprošlosti ovih prostora, nego i kao potencijal za ono što su i Županija i Grad davno zacrtali kao svoju ekonomsku budućnost, a to je kulturni turizam.

Kako je vunasti nosorog dobio ime?

Nalaz je prva primijetila Erika Ivančić, zbog čega on i nosi njezino ime, ali morfometrijska analiza lubanje napravljena u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu ukazuje na muški spol jedinke. Kako se ime Erika ne bi mijenjalo jer predstavlja svojevrsni brend, ostaje se i dalje pri tom nazivu s naglašenim slovom A (dakle, Erik/a) koje ograđuje znanstvenu spoznaju.

Erika Ivančić također je bila večeras na otvorenju izložbe i objasnila kako je otkrila nalaz:
-Šetali smo po Klanjcu, kao i uvijek u zimskim danima kad nema previše posla. Pao je komad zemlje i tu se otkinuo veliki zub, veličine kutije šibica. Razgovarali smo doma, što da napravimo, odnijela sam nalaz u Sveučilište u Ludbreg, ali me nisu ozbiljno shvatili. Zvala sam GMV, oni su došli, pa smo nalaz zaštitili do proljeća. Ponosna sam i na taj nalaz i zato sam dozvolila da nosi moje ime, iako nemam nikakve koristi od toga.

Erik/a će zasigurno u Varaždin privući mnoge, a na izložbi se doista može mnogo toga vidjeti i doživjeti. Tako je predstavljajući izložbu novinarima prije nekoliko dana, ravnatelj Mesek rekao:
-Te 3D animacije, to je kao da gledate Jurassic park i jako je dobro i kvalitetno napravljeno, da se vjerno prikaže taj okoliš 20 tisuća godina prije.

Mi smo večeras pogledali i preporučujemo, svakako!

foto: n.kalajdžija

ak/sjever.hr

26.08.2020.

Input your search keywords and press Enter.