Now Reading:
NJEGUJEMO I ČUVAMO TRADICIJU 18. vozočašće jahača i konjskih zaprega u Mariju Bistricu okupilo brojne zaljubljenike u konje i konjarstvo
Full Article 3 minutes read

NJEGUJEMO I ČUVAMO TRADICIJU 18. vozočašće jahača i konjskih zaprega u Mariju Bistricu okupilo brojne zaljubljenike u konje i konjarstvo

Iako u nešto manjem broju nego ranijih godina, sudionici i posjetitelji danas su se okupili na željezničkoj stanici u Zlatar Bistrici, kako bi zajedno krenuli na 18. vozočašće jahača i konjskih zaprega, prema svetištu u Mariji Bistrici.

Riječ je o tradicionalnom okupljanju prve nedjelje nakon blagdana Velike Gospe, a manifestaciju su i ovoga puta organizirale Županijska udruga uzgajivača konja Krapina i Općina Zlatar Bistrica. Sudionici iz Zlatar Bistrice u koloni odlaze prema našem najvećem marijanskom svetištu Mariji Bistrici, kako bi oživjeli stari običaj hodočašćenja koji traje od 1911. godine kada su romari vlakom stizali do Zlatar Bistrice te konjima i kočijama putovali prema svetištu.

Međunarodno vozočašće jedinstven je događaj u Europi, jer osim što njeguje stoljetnu tradiciju, predstavlja ogled najboljih i najljepših konja te raznovrsnih kočija na kojima šarolikost nošnji svjedoči o bogatstvu krajeva iz kojih se sve dolazi na vozočašće.

Sudionike je, kao i ranijih godina, dočekao Žarko Miholić, načelnik Općine Zlatar Bistrica
-I u ovim današnjim uvjetima kad moramo misliti o epidemiološkoj situaciji, pokazalo se da je to stvarno preraslo u tradiciju bez koje ne možemo, bez koje Županijska udruga uzgajivača konja ne može, kao ni mnogi uzgajivači konja, ne samo u Krapinsko-zagorske županije i ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i šire. Možemo biti ponosni na to što smo uspjeli učvrstiti, odnjegovati jednu takvu manifestaciju, ne samo za danas, već i za budućnost – rekao je načelnik.

Mirko Majsec, predsjednik Županijske udruge uzgajivača konja Krapina prisjetio se početaka:
-Otkad smo počeli to raditi, bilo nas je svega petero, a sad smo došli na mnogo veću brojku i nastavljamo tradiciju bez obzira na okolnosti. Za to se pripremamo cijelu godinu, svi su konji opremljeni, „zbegecani”, ljudi su se opet odazvali u zadovoljavajućem broju i to nas raduje.

O tome ima li uzgoj konja, odnosno konjarstvo budućnost, Majsec je rekao:
-Do sada smo imali slabije uvjete, ali sad se to popravlja, možda ćemo dobiti malo veće poticaje. Nema tu biznisa, konji su za ljubav, u konje se mora puno ulagati.

Ove godine manifestacija je organizirana u vrlo specifičnim uvjetima koronavirusa i dugo smo vagali hoće li se održati, rekao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.
-Nakon konzultacija sa Stožerom i uzgajivačima konja, odlučili smo ipak održati ovu tradiciju, prije svega vodeći računa o sigurnosti i zdravlju sudionika. Ove godine neće toliki broj hodočasnika i turista dočekati naše konjare, jahače, prekrasne kočije, međutim bitno je da smo zadržali tradiciju i ovim putem zahvaljujem našoj Udruzi i dr. Majsecu na dodatnom trudu, radu i energiji koje je trebalo uložiti da se ove godine vozočašće organizira – rekao je Kolar dodavši da ove godine na manifestaciji sudjeluju samo domaći uzgajivači konja.
-Nismo zvali naše prijatelje iz Austrije, Slovenije, Italije i drugih europskih zemalja koji su svake godine bili naši partneri u ovom projektu. S nadom da ćemo se riješiti ove korone, veselimo se već unaprijed da će nam se naši prijatelji već sljedeće godine pridružiti – zaključio je župan.

Kao i ranijih godina, nakon dolaska u Mariju Bistricu sudionici vozočašća sudjelovat će u blagoslovu i misnom slavlju u crkvi na otvorenom.

ak/sjever.hr

23.08.2020.

Input your search keywords and press Enter.