Now Reading:
Studija kvalitete života: Više od 80 posto Ludbrežana svoj grad smatra super mjestom za život
Full Article 3 minutes read

Studija kvalitete života: Više od 80 posto Ludbrežana svoj grad smatra super mjestom za život

ludbreg

U sklopu projekta Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju kojim se osnažuje održivi lokalni razvoj dvaju hrvatskih gradova, Ludbrega i Pregrade, održan je još jedan sastanak partnera i članova Vijeća za društvenu i solidarnu ekonomiju grada Ludbrega.

Fokus sastanka ovoga puta bio je na predstavljanju rezultata Studije kvalitete života u gradu Ludbregu.

Nakon uvodnog razgovora o dosad provedenim aktivnostima projekta Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju, predstavljeni su rezultati Studije kvalitete života u gradu Ludbregu koji su pokazali da se 68,3 posto ispitanika osjeća ponosno što su stanovnici grada Ludbrega, 80,6 posto smatra Ludbreg super mjestom za život, dok se dijelom lokalne zajednice osjeća njih 74,5 posto
.
Provedeno istraživanje ukazalo je na višu razinu povjerenja u odnosu na nacionalnu razinu te na dobru razinu socijalne podrške među ljudima i uključenosti u rad organizacija civilnoga društva. Također, iz rezultata je vidljiva visoka razina povjerenja u rad gradske vlasti, zadovoljstvo javnim uslugama, razinom sigurnosti i sreće.

Građani optimistični u vezi budućnosti

Zaključeno je da ispitanici koji su zadovoljniji što žive u gradu, koji su aktivni u organizacijama civilnog društva i imaju više povjerenja u ljude ujedno imaju i više povjerenja u gradsku upravu te su optimistični u vezi budućnosti. S druge strane, lokalna mobilnost, volontiranje i turizam područja su na koja bi, prema rezultatima Studije kvalitete života u gradu Ludbregu, građani i dionici mogli biti zainteresirani primjeniti DSE pristup i politike.

Na sastanku se razgovaralo i o nadolazećem Danu dobre ekonomije koji će 3. rujna principe društvene i solidarne ekonomije predstaviti širem građanstvu u sklopu manifestacije Dana ludbreške Svete Nedjelje. Uslijedit će DSE trening, koji će se održati od 10. do 12. rujna, u sklopu kojeg će švicarski partner u projektu, Apres GE, sudionike treninga educirati o modelima dobre prakse društvene i solidarne ekonomije.

ZMAG-ov projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj te, kroz multisektorsku suradnju, kreira javne politike za poboljšanje kvalitete života i upravljanje održivim ekonomskim i društvenim razvojem u lokalnoj zajednici. Projekt pokazuje kako se suradnjom švicarskih i hrvatskih institucija, jedinica lokalne samouprave i udruga civilnog društva, koristeći principe i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije, doprinosi lokalnom ekonomskom razvoju u dva hrvatska grada – Ludbregu i Pregradi. Kroz ovaj projekt ZMAG nastavlja promovirati i primjenjivati kulturu suradnje i solidarnosti između različitih aktera u lokalnim zajednicama i know-how društvene i solidarne ekonomije.

Razvoj javnih politika za društvenu i solidarnu ekonomiju ZMAG će u budućnosti provoditi kroz Centar za podršku razvoju društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj (DSE Centar) koji će osiguravati podršku jedinicama lokalne i regionalne samouprave i organizacijama civilnog društva u razvoju modela dobre prakse.

Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju projekt je udruge Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) koji se provodi u suradnji sa švicarskim partnerom – Komorom za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeva te hrvatskim partnerima – gradovima Ludbregom i Pregradom. Projekt je financiran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz Poziv „Osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj“. Projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

www.sjever.hr

14.08.2020.

Input your search keywords and press Enter.