Now Reading:
U Zaprešiću počinje izgradnja nove plohe za odlaganje komunalnog otpada
Full Article 3 minutes read

U Zaprešiću počinje izgradnja nove plohe za odlaganje komunalnog otpada

Grad Zaprešić i tvrtka G.T. Trade d.o.o. iz Splita potpisali su Ugovor o izgradnji nove plohe za odlaganje komunalnog otpada na odlagalištu Novi dvori. Radovi počinju već u kolovozu, a vrijednost projekta je 8,6 milijuna kuna.

“Projekti vezani uz zaštitu okoliša i sanaciju odlagališta Novi dvori naša su odgovornost i obveza.  Zaprešić se može pohvaliti visokim standardom zbrinjavanja komunalnog otpada, dok su cijene odvoza otpada među najnižima u Hrvatskoj”, rekao je gradonačelnik Turk ističući važnost ove investicije kojom dobivamo sigurnost da do otvaranja regionalnog centra za gospodarenje otpadom, o čijoj su gradnji sporazum potpisali Grad Zagreb i Zagrebačka županija, a koji prema procjenama s radom neće započeti prije 2025. godine, imamo prostor za odlaganje otpada u Zaprešiću.

Arsen Zoran Tonšić iz tvrtke G.T. Trade d.o.o. najavio je kako se s radovima kreće odmah, a plan je novu plohu izgraditi u roku godine dana, što neće biti nikakav problem jer je riječ o tvrtki iza koje su brojni projekti vezani uz sanacije odlagališta otpada, a koja u svim svojim aktivnostima vodi računa o zaštiti i očuvanju okoliša te koja radi po svim standardima koje propisuje Europska unija.

35% troškova sufinancirat će se sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok će ostatak podmiriti Grad Zaprešić i općine korisnice usluge prikupljanja otpada.

Na odlagalište otpada Novi dvori odlaže se miješani komunalni otpad isključivo s područja Grada Zaprešića i susjednih općina na kojima uslugu prikupljanja vrši gradska komunalna tvrtka Zaprešić d.o.o., i to još od 1962. godine, te je postojeća ploha pri kraju s kapacitetom. Izgradnjom nove plohe ispunit će se odredba o napuštanju odlaganja na postojeće odlagališne plohe te ostvariti uvjet za apliciranje na EU fondove iz kojih bi se konačno zatvaranje sufinanciralo, čega je vrijednost procijenjena na gotovo 30 milijuna kuna.

www.sjever.hr/zapresic.hr 01.08.2020.

Input your search keywords and press Enter.