Now Reading:
Udruga Prvi hrvatski redarstvenik, uz sudjelovanje Zagoraca, obilježava jubilarnu 30. obljetnicu
Full Article 3 minutes read

Udruga Prvi hrvatski redarstvenik, uz sudjelovanje Zagoraca, obilježava jubilarnu 30. obljetnicu

Ove godine Udruga Prvi hrvatski redarstvenik obilježava jubilarnu 30. obljetnicu okupljanja dragovoljaca za tečaj Prvih hrvatskih redarstvenika.

Na poziv pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana 05. kolovoza 1990. godine u Zagrebu u Policijskoj akademiji okupilo se 1847 mladića iz cijele Hrvatske i dijelom iz Bosne i Hercegovine i stavilo na raspolaganje novoizabranoj demokratskoj Vladi Republike Hrvatske radi popune krnjeg sastava tadašnjeg MUP-a sa ciljem kako bi štitili ustavno pravni poredak.

Tako je i sa prostora Krapinsko-Zagorske županije tečaju pristupio 31 mladić. Polaznici tečaja za Prve Hrvatske redarstvenike sada se okupljaju u okviru Udruge Prvi hrvatski redarstvenik te djeluju prema županijskom teritorijalnom ustroju kao Podružnice.

Na području KZŽ trenutno žive 24 Prva hrvatska redarstvenika, a nažalost dva su preminula. Udruga Prvi hrvatski redarstvenik ove godine uspjela se ove godine izboriti da Prvi hrvatski redarstvenici budu priznati kao Prva ratna postrojba MUP-a.

Nakon podnesenog zahtjeva Ministrima Božinoviću, Krstičeviću i Medvedu i nakon provedenog upravnog postupka priznat je status Prve ratne postrojbe MUP-a. Izaslanstvo Udruge nedavno je u Uredu predsjednika primio i sam predsjednik RH Zoran Milanović, te je upoznat sa statusom Prvih hrvatskih redarstvenika i radom Udruge.

Prijemu u Uredu predsjednika nazočio je i predsjednik Podružnice KZŽ-e Ivan Babić. Tom prilikom predsjednik Milanović iskazao je svoje poštovanje Prvim hrvatskim redarstvenicima te zahvalu za rad Udruge Prvi hrvatski redarstvenik te donio odluku da će prvu ratnu postrojbu MUP-a Prvi hrvatski redarstvenik odlikovati odličjem Red Nikole Šubića Zrinskog.

Također, prihvatio je poziv za sudjelovanje na 30. obljetnici Prvog hrvatskog redarstvenika. Sama obljetnica održat će se u utorak u Zagrebu u Policijskoj akademiji sa mjerama prema preporuci nacionalnog Stožera. Na obljetnici će biti i dodijeljene i prigodne značke povodom 30. obljetnice Prvog hrvatskog redarstvenika i priznavanja statusa Prve ratne postrojbe MUP-a a izradu same značke provodi sama Udruga.

www.sjever.hr/rmb.hr 31.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.