Now Reading:
Županijske organizacije HSS-a protiv pogubnog ponašanja i politike Kreše Beljaka
Full Article 3 minutes read

Županijske organizacije HSS-a protiv pogubnog ponašanja i politike Kreše Beljaka

Četrnaest županijskih organizacija HSS-a, zajedno sa HSS-om Varaždinske županije, oštro se protivi održavanju Skupštine stranke sazvane za 30. srpnja, budući da je njeno sazivanje od strane predsjednika Kreše Beljaka suprotno Statutu, ističe se u priopćenju HSS-a:

„Osim toga, predsjednik Hrvatske seljačke stranke Beljak ponovno je pokušao izigrati članove HSS-a, sazvavši u četvrtak elektronsku sjednicu Glavnog odbora “iz zasjede”, kao pripremu za vanstatutarnu Skupštinu. Naime, ona je formalno bila sazvana u trajanju od 8 do 16 sati, no prvi je mail stigao u 11:25 sati. Nakon održane sjednice, objavljeno je kako su sve točke glavnog reda usvojene većinom glasova, a potvrđene su i kandidature za novo vodstvo stranke koje će birati na Glavnoj izbornoj skupštini 30. srpnja.

No članovi Glavnog odbora uhvatili su Beljaka u prevari i sačuvali dokaze odnosno mailove da su glasovali, i to u većini, protiv njegovog prijedloga. U konačnici je neuspješno pokušao izmanipulirati rezultate falsificiranjem zapisnika i lažnim objavama na društvenim mrežama. Krešo Beljak pokušao je prevariti 14 županijskih organizacija HSS-a koje su protiv nestatutarnog sazivanja sjednice. Srećom, to mu nije uspjelo, a nama je takvih laži dosta – ističu predstavnici 14 županijskih organizacija.

-Manipulira se brojem članova Predsjedništva, Glavnog odbora, delegata za Skupštinu, nema uvida u popis članova tih tijela, ukida se Statutarno povjerenstvo kojeg je izabrala Skupština, raspušten je Nadzorni odbor, a komunikacija sa središnjicom stranke je izostala – rekao je predsjednik Županijske organizacije HSS-a Varaždinske županije Darko Marković.

darko marković

Glavni odbor će dokaze uputiti Ministarstvu uprave, a protiv Beljaka i suučesnika u ovom nedjelu i sramoti podnijeti kaznene prijave. Dakle, na elektronskoj sjednici Glavnog odbora Hrvatske seljačke stranke, koja je završila u 16 sati, većina članova Glavnog odbora se izjasnila protiv održavanja Izborne skupštine HSS-a koja je najavljena za 30. srpnja 2020. godine.

S obzirom da Statut HSS-a jasno propisuje ulogu Glavnog odbora u izbornim unutarstranačkim procesima, ovom odlukom najavljivana Izborna skupština se poništava i slijedi pokretanje novog izbornog procesa. Ovo je dokaz da aktualni predsjednik stranke Krešo Beljak, unatoč raznim falsifikatima i izigravanjima Statuta HSS-a, više ne uživa povjerenje članstva, a isto tako nema većinu ni u Predsjedništvu niti u Glavnom odboru stranke.

Četrnaest županijskih organizacija HSS-a očekuje da će u najkraćem mogućem roku biti sazvane sjednice stranačkih tijela, kako bi se mogle donijeti odluke o pokretanju redovnog unutarstranačkog izbornog procesa, odnosno Izborna skupština onako kako to propisuje Statut Hrvatske seljačke stranke.

-U ovom politički zahtjevnom trenutku za HSS, ključno je da novo stranačko vodstvo bude birano u demokratskom ozračju u kojem će svi članovi imati jednaku šansu birati i biti birani, a što predstavlja minimum političkog legitimiteta svake stranke i osnovni preduvjet da se HSS digne iz pepela u kojem smo se našli pogubnim ponašanjem i politikom Kreše Beljaka – poručio je Marković.”

beljak

www.sjever.hr

25.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.