Now Reading:
DOBRE VIJESTI Danas bez novooboljelih u Krapinsko-zagorskoj županiji
Full Article 3 minutes read

DOBRE VIJESTI Danas bez novooboljelih u Krapinsko-zagorskoj županiji

U Krapinsko-zagorskoj županiji u posljednja 24 sata nema novooboljelih, a načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek kazao je kako je u „drugom valu” zabilježeno 16 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su tri ozdravile.

Za ovaj vikend kao što znate trebaju se prijavljivati svi događaji iznad 100 sudionika tako da je Civilna zaštita dobila ovaj vikend prijavu za 6 događaja i to imamo 3 svadbe, 2 sportska susreta i jedno kulturno događanje. Ja bih ispred Stožera i čitave ekipe pozvao ljude da se drže epidemioloških mjera i oni koji nisu obvezni prijaviti, a to je do 100 sudionika, ali mislim da ćemo se složiti da je manje bitno da li je to 99 ili 101 ako se ne drže osnovnih epedemioloških mjera. Pokazalo se da su mjere uspješne, odnosno da su te mjere 99% naše zaštite – rekao je Ferek-Jambrek.

Bojana Mahmutović iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo dodala je kako je jučer zabilježena jedna novooboljela osoba.

– Po toj novooboljeloj osobi, 6 osoba je stavljeno u samoizolaciju i imali smo još dvije osobe koji su kontakti oboljele osobe s područja Zagorja. Epidemiološka situacija u županiji je zadovoljavajuća, a zadovoljavajuća je, između ostalog, zato što se građani pridržavaju mjera, zato što izrazito smo već dosadni s napominjanjem svih mjera prevencije koje jesu. Pa bih ja onda isto tako zamolila kao što je načelnik zamolio da se svi nastavimo pridržavati, da ljudi i dalje imaju razumijevanja kada moraju ići u izolaciju, zašto moraju ići u izolaciju. Ja garantiram da nikoga u izolaciju ne stavljamo prekomjerno i bez indikacija. Svaka osoba koja je rizični kontakt je osobno kontaktirana i za svaku osobu se posebno radi procjena rizika. Zaista se u izolaciju stavljaju pacijenti koji za to imaju kriterije – poručila je.

Još se ne zna izvor zaraze novooboljele osobe.

– Epidemiološka obrada je još u tijeku. Tu osobu, dakle, sad trenutno nemamo informacije odkuda se zarazila. Zna se da je ta je ta osoba zarazila osobu koja je dan prije prijavljena kao oboljela. To je obiteljski kontakt. Poduzeli smo sve mjere, poslani su na brisanje osobe koji su mogući izvori zaraze te jučer novooboljele osobe. Mi se uvijek trudimo, to je naš osnovni cilj, naći od koga se osoba zarazila – poručila je Mahmutović.

Ljiljana Družinec Hršak, zamjenica ravnatelja Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana rekla je da u bolnici trenutno nema oboljelih.

– Još uvijek održavamo dobru trijažu i održavamo razinu posla sukladno kako je došlo do reaktivacije bolničkog sustava. Nemamo zaraženih u bolnici. Uzdamo se na dobru trijažu koja zasad jako dobro funkcionira. U izolaciji je danas svega troje bolesnika -istaknula je zamjenica ravnatelja.

m.furlan/sjever.hr 24.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.