Now Reading:
Rebalans proračuna Krapinsko-zagorske županije – projekti se nastavljaju
Full Article 6 minutes read

Rebalans proračuna Krapinsko-zagorske županije – projekti se nastavljaju

Na sjednici Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije u srijedu prihvaćena je odluka o rebalansu proračuna kojom se smanjuje za 12.623.281,94 kuna ili 5,1% te sada iznosi 234.178.378,00 kuna.

Na sjednici je istaknuto da se u dijelu koji se odnosi na kapitalne projekte i dalje punim intenzitetom nastavlja njihova realizacija, odnosno energetska obnova 6 škola, od čega su 3 završene, izgradnja Poslovno-tehnološkog inkubatora koja je završena, izgradnja dvorane u Hrašćini koja je pred završetkom, opremanje ambulanti Doma zdravlja, kupnja objekta sigurne kuće, izrada projektno-tehničke dokumentacije za centar kompetencija u ugostiteljstvu i turizmu te za znanstveno-edukacijsko zabavni centar u dvorcu Stubički Golubovec. Prihodi od poreza na dohodak smanjeni su za 9,8 milijuna kuna i sada iznose 44,7 milijuna.

„Znam da mnogi članovi udruga nisu zadovoljni, jer smo iz proračuna izbacili sve, osim ciljanih skupina, ali u ovom trenutku nije moglo biti za sve. Zaduživati se možemo samo za kapitalne projekte. Vlada je sa svojim mjerama ublažila ovu krizu osobito u gospodarstvu, no koronavirus se vratio prije nego je bilo predviđeno i kako će se to odnositi na gopodarstvo možemo samo pretpostaviti”, rekao je župan Željko Kolar.

Potpisali smo ugovor s Ministarstvom obrazovanja od 30 milijuna kuna za centar kompetencije izvrsnosti turizma i ugostiteljstva u Zaboku i raspisali smo natječaj za izradu dokumentacije koja bi trebala biti gotova u lipnju iduće godine. Potpisali smo ugovor i sa Ministarstvom turizma na 66,6 milijuna kuna za opremanje samog centra i taj projekat ide”, dodao je Kolar.

Članovi Županijske skupštine dobili su informaciju da je iz proračunske zalihe krajem svibnja isplaćeno 73.563 kune Općini Gornja Stubica kao refundacija troškova smještaja osoba čiji su stambeni objekti stradali uslijed potresa.

Prihvaćena je i odluka o osnivanju javna ustanova „Dom za žrtve nasilja u obitelji Novi početak“. Krapinsko-zagorska županija jedna je od 6 županija u Republici Hrvatskoj na čijem području nema uspostavljenog skloništa za žrtve nasilja u obitelji. Prema ažuriranim procjenama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iz 2019. godine na području županije postoje potrebe za 12 mjesta za smještaj žrtava nasilja u obitelji. U županijskom proračunu planiraju se sredstva za osiguranje uvjeta za početak rada skloništa za žrtve nasilja u visini od 700.000 kuna te za kupnju objekta u kojem će se pružati usluge smještaja dodatnih 600.000 kuna, a u tijeku je priprema projektne prijave na Europski socijalni fond za troškove dogradnje i opremanja objekta te troškove redovnog rada skloništa u trajanju od 30 mjeseci.

Na Županijskoj skupštini iznijeta je i informacija o kretanju na tržištu rada u prvoj polovici ove godine. U razdoblju od prvog do petog mjeseca rast prosječnog broja zaposlenih u odnosu na 2019. godinu zabilježen je u šest županija sjeverozapadne i središnje Hrvatske, u Krapinsko-zagorskoj od 1 posto. Što se tiče nezaposlenosti, u Krapinsko-zagorskoj županiji u proteklih dvanaest mjeseci 2019. godine prosječno su evidentirane 2.322 nezaposlene osobe, što je za 16,7 % ili za 467 osoba manje nego 2018. godine. U 2019. Krapinsko-zagorska županija je zabilježila veći pad registrirane nezaposlenosti u odnosu na nacionalnu razinu. U 2020. godini prosječna nezaposlenost od 2.494 osobe je porasla za 7,4 % ili 172 osobe u odnosu na 2019. godinu, čime je Krapinsko-zagorska županija uz Sisačko-moslavačku, Bjelovarsko-bilogorsku i Osječko-baranjsku županiju s najmanjim zabilježenim rastom prosječne nezaposlenosti u odnosu na prethodnu godinu.

Članovi Županijske skupštine razmatrali su izvješća o radu za 2019. godinu Piškornice d.o.o. – regionalnog centra za gospodarenje otpadom Sjeverozapadne Hrvatske, koja je imala 3.238.504 kuna prihoda i 3.250.996 kuna rashoda, te Piškornice – sanacijskog odlagališta d.o.o., s prihodima od 13.910.113 kuna i rashodima od 13.711.416 kuna. U odnosu na prethodne godine smanjen je prihvat otpada, a preostali kapacitet raspoređen je na godišnjoj razini od 35.000 tona, kako bi se osigurao prihvat otpada do otvaranja regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, navedeno je u izvješću.

Prihvaćeno je i izvješće o radu za 2019. godinu Integriranog prometa Zagrebačkog područja d.o.o. koji je radio na izradi II. faze Master plana prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije vrijednosti 8,8 milijuna kuna s PDV-om. To predstavlja strateški dokument za planiranje prometnog sustava na razini regije, a ujedno je i preduvjet za prijavu konkretnih prometno-infrastrukturnih i logističkih projekata na dostupne pozive za sufinanciranje iz fondova EU.

Među izvješćima se našao i godišnjeg financijski Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije d.o.o. koji je imao 2.251.461,59 kuna prihoda i 2.241.960,45 kuna rashoda.

Članovi krapinsko-zagorske Županijske skupštine dobili su i informacije o financijskim potporama udrugama u 2019. godini.

Aktualni sat trajao je vrlo kratko, sa samo jednim pitanjem županu kojega je postavio vijećnik HSP AS-a Stjepan Ranogajec a vezano za objekat u Zaboku koji bi trebao biti Dom za starije i nemoćne osobe. Naime, vijećnika Ranogajca zanimalo je što je županija učinila kako bi objekat napokon počeo s radom i da li je županija upoznata da su u prostorijama živjeli djelatnici jedne građevinske tvrtke.

Iako je vijećnik Ranogajec odgovor tražio pisanim putem, župan Kolar ukratko mu je odgovorio. „Iz medija kao i mnogi saznao sam da je vlasnik objekta koji bi trebao postati Dom za starije i nemoćne osobe, smjestio radnike koji su tamo živjeli. Vlasnika sam pozvao na sastanak i nakon tog sastanka više nikoga nije bilo u tim prostorijama”, rekao je Kolar.

„Neće i ne može u tom objektu biti ništa drugo osim Doma za starije i nemoćne osobe. Vlasnik objekta komunicirao je s nekoliko potencijalnih kupaca i koliko je poznato kupljena je sva oprema i Dom bi trebao početi s radom 1. listopada ove godine”, dodao je Kolar.

m.furlan/n.kalajdžija/m.sopek/sjever.hr 16.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.