Now Reading:
Odobreno kratkoročno kreditno zaduženje Međimurske županije – Posavec: Želimo u naslijeđe ostaviti uređeni sustav
Full Article 3 minutes read

Odobreno kratkoročno kreditno zaduženje Međimurske županije – Posavec: Želimo u naslijeđe ostaviti uređeni sustav

Na sjednici Skupštine Međimurske županije održanoj u srijedu odobreno je kratkoročno kreditno zaduženje Županije od 25 milijuna kuna na rok otplate do godinu dana. Spomenuta su sredstva namijenjena za premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza.

Uslijed epidemije bolesti COVID-19 došlo je do promjene gospodarskih kretanja i značajnog pada BDP-a u Republici Hrvatskoj za 9,1-9,4% što će obuhvatiti sve jedinice lokalne i regionalne samouprave. Također, povratom, oslobođenjem od plaćanja odnosno odgodom plaćanja i/ili obročnom otplatom poreza i prireza smanjuju se prihodi jedinica područne (regionalne) samouprave, zbog čega se narušava financijsko planiranje i utvrđena dinamika isplate proračunskim korisnicima iz proračuna Međimurske županije.

Župan Matija Posavec kazao je kako u ovom trenutku na leđima proračuna Međimurske županije 25 kapitalnih projekata vrijednih 227.936.328 kuna, koji su u realizaciji ili pred završetkom.

– Bespovratno smo dobili 171.268.000 kuna, od čega je Međimurska županija morala u svom izvornom prihodu proračuna osigurati 55,57 milijuna kuna i to smo uspjeli osigurati u proračunu 2019. i 2020. godine. Pored svega toga, u ovome trenutku razne agencije i ministarstva od kojih očekujemo povrat po europskim sredstvima su s današnjim danom dužne proračunu Međimurske županije 29.453.771 kunu – rekao je župan Posavec.

Dodao je i kako projekti energetske obnove škola podrazumijevaju da se izvrše pozajmice prema školama, izvedu radovi, te da se po okončanoj situaciji zatraži povrat sredstava. Međimurska županija je do 15.05.2020. godine za projekte obnove OŠ Hodošan, Macinec, Podturen, Donja Dubrava, Vratišinec, Goričan, Draškovec, Graditeljska škola Čakovec i Dom za starije i nemoćne osobe do sada izvršila pozajmice od 18 milijuna kuna, a do kraja projekta preostalo je platiti za radove i nadzor 26,5 milijuna kuna. Za usporedbu, 60% očekivanih uplata do sada nisu izvršene, pojasnio je međimurski župan te dodao kako je pozajmica od 4 milijuna uplaćena i za projekt „Med dvemi vodami“.

Župan je dodao kako se radi prvenstveno o premošćivanju ovog razdoblja.

To je više tehnička i razvojna stvar, ali i strateška, da se do kraja ove godine završi još 11 kapitalnih projekata i ovaj mandat, koji je lagano ušao u zadnju godinu, privedemo kraju i ostavimo u naslijeđe doista uređeni obrazovni, zdravstveni i sustav kulture, turizma i svega onoga što radimo, a što je vezano uz Međimursku županiju – kazao je župan.

Predsjednik Županijske skupštine Međimurske županije Mladen Novak rekao je kako je SDP, što se tiče kratkoročnog zaduženja, prošlog puta bio suzdržan kako bi se o tome raspravljalo na sjednici poslije izbora.

– Izbori su završili, rezultati su poznati, pozicije svih se manje više znaju i nema razloga da danas ne donesemo odluku koja će biti na korist cijelog Međimurja i svih projekta koji se trenutno provode – rekao je Novak.

Kreditno zaduženje izglasano je s 28 glasova za i 7 glasova protiv vijećnika HDZ-a.

m.furlan/sjever.hr 15.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.