Now Reading:
Pet država prvi puta uspostavlja rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav
Full Article 3 minutes read

Pet država prvi puta uspostavlja rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Iako je službeni početak lifelineMDD projekta trebao biti obilježen 7. srpnja javnim događajem i sastankom svih partnera, zbog sigurnosti svih sudionika i sudionica prebačen je u virtualnu sferu. Iduće 2,5 godine 12 projektnih i 18 podržavajućih partnera iz različitih sektora obnovom prirodne riječne dinamike radit će na poboljšanju povezanosti rijeka i bioraznolikosti budućeg, prvog u svijetu 5-državnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, linije života dunavskog sliva (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Srbija).

Ovaj će projekt, sufinanciran sredstvima Dunavskog transnacionalnog programa (DTP) Europske unije kroz međusektorsku suradnju i implementaciju mjera obnove rijeka, poboljšati povezanost rijeka i riječnog okoliša na navedenom području. Jedan od projektnih partnera je i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije.

– Iako je cilj projekta coopMDD bio uspostavljanje suradnje upravljača zaštićenih područja i izrade modela prekograničnog upravljanja budućim 5-državnim rezervatom biosfere, i dalje postoji prostor za unaprjeđenje prekogranične razmjene znanja i međusektorske suradnje. Projekt lifelineMDD kroz međusektorsko partnerstvo upravo u fokus stavlja suradnju i razmjenu znanja svih aktera uključenih u upravljanje rijekama – istaknula je voditeljica projekta Kerstin Böck.

Suradnja sektora zaštite prirode i sektora upravljanja vodama, kao i drugih ključnih dionika, ojačat će se provedbom mjera obnove rijeka na tri lokacije, a temeljit će se na strateškom i integriranom pristupu obnove rijeka, koji će se razviti na temelju znanstvenog istraživanja populacije riba i ptica, kao i istraživanju protoka sedimenta i utjecaja klimatskih promjena.

Obnova rijeke na tri lokacije imat će izravan i vidljiv pozitivan učinak na povezanost i dinamiku rijeka, kao i na stanje različitih tipova staništa u budućem 5-državnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav. Istodobno će sudjelovanje lokalnih zajednica u volonterskim akcijama obnove ojačati njihovu povezanost s prirodom te im približiti prednosti koje pružaju obnovljene rijeke i riječni okoliš, kako za prirodu tako i za ljude.

– Uključivanjem organizacija civilnog društva direktno se pridonosi podizanju svijesti lokalnog stanovništva i uspostavi platforme dionika. Razvojem prekogranične integrirane strategije obnove rijeka, koja se temelji na znanstvenim istraživanjima, obnovom rijeka i razmjenom znanja, lifelineMDD direktno će doprinijeti cilju Dunavskog transnacionalnog programa zaštite i obnove ekoloških koridora i jačanju suradnje glavnih dionika – zaključila je Böck.

Projekt lifelineMDD sufinanciran je sredstvima iz Dunavskog transnacionalnog programa Europske unije (fondovi ERDF i IPA). Projekt je počeo 1. srpnja 2020. te će trajati do 31. prosinca 2022. godine. Ukupni je proračun projekta 2,987,829.19 eura, raspodijeljenih između 12 partnera na projektu.

sjever.hr

12.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.