Now Reading:
U Sabor ulazi 13 gradonačelnika – najviše glasova osvojili Ivan Penava, Krešo Beljak, Dario Hrebak i Siniša Jenkač
Full Article 4 minutes read

U Sabor ulazi 13 gradonačelnika – najviše glasova osvojili Ivan Penava, Krešo Beljak, Dario Hrebak i Siniša Jenkač

Po rezultatima parlamentarnih izbora u novi saziv Sabora ući će 13 gradonačelnika, jedan više nego što ih je bilo u prošlom sazivu, a u naredne četiri godine u Saboru, čini se, nećemo imati niti jednu gradonačelnicu, piše Gradonačelnik.hr.

Gledajući rezultate izbora, od 12 gradonačelnika koliko ih je bilo u prethodnom sazivu Sabora, novi mandat osvojilo ih je tek pet, HDZ će imati dva gradonačelnika više nego u prošlom sazivu (6), SDP ostaje na svoja tri, a po jednoga će imati HSS, Fokus, HSLS i Domovinski pokret.

Stari/novi gradonačelnici – zastupnici su Stjepan Kovač iz Čakovca, Vinko Grgić iz Nove Gradiške, Dražen Barišić iz Velike Gorice, Tomislav Klarić iz Bakra i Krešo Beljak iz Samobora, a po broju osvojenih glasova najpopularniji su Ivan Penava iz Vukovara, Krešo Beljak, Dario Hrebak iz Bjelovara, Siniša Jenkač iz Novog Marofa i Mišel Jakšić iz Koprivnice.

Najviše gradonačelnika, po troje, u Sabor ulazi u petoj i sedmoj izbornoj jedinici.

Iz pete izborne jedinice u Sabor ulazi Darko Puljašić (Požega), Vinko Grgić , kojemu je to drugi mandat za redom te Ivan Penava (Vukovar) koji je sa osvojenih 12.606 glasova najveća zvijezda među gradonačelnicima.

Iz sedme izborne jedinice u Sabor ponovo ulaze Tomislav Klarić iz Bakra i Krešo Beljak iz Samobora, a novi zastupnik iz gradonačelničkih redova je Dario Zurovec iz Svete Nedelje. Sva trojica su i na ovim izborima potvrdili popularnost u svojim gradovima i svaki od njih je u svom gradu osvojio uvjerljivo najviše glasova od svih kandidata sa svih lista.

U drugoj izbornoj jedinici od gradonačelnika rezultatom su ulazak u Sabor izborili Dario Hrebak iz Bjelovara koji je osvojio 6.214 glasova u čitavoj izbornoj jedinici, i tako se plasirao među najpopularnije gradonačelnike na ovim izborima. Da radi dobar posao u Bjelovaru pokazuje rezultat od 3.322 glasova u samom gradu, odnosno čak 57,29 posto ukupnih glasova. Vrlo sličnu situaciju u ovoj jedinici ima i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji je s treće pozicije na listi Restart koalicije rezultatom izborio drugo mjesto, a kad se gledaju rezultati u samoj Koprivnici, odnio je uvjerljivu pobjedu sa osvojenih 58,14 posto glasova (2.788).

U trećoj izbornoj jedinici svoj drugi mandat u Saboru osigurao je Stjepan Kovač iz Čakovca te super popularni gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač koji sa 14. pozicije na HDZ-ovoj isti u Sabor ulazi kao trećeplasirani na listi, sa osvojenih 11.71 posto (5.275 glasova).

Dvoje gradonačelnika, po rezultatima glasova, ulazi u Sabor i iz najjužnije, desete izborne jedinice. Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković s pete pozicije na listi brojem glasova se pozicionirao kao drugi najpopularniji HDZ-ov ‘adut’ u svojoj jedinici, a kad gledamo glasove samih Dubrovčana, Franković je osvojio uvjerljivu većinu. Drugi HDZ-ov gradonačelnik koji iz desete izborne jedinice ide u Sabor je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

U šestoj izbornoj jedinici još jedan mandat u Saboru izborio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Iako je, po izbornom rezultatu, u Sabor ušlo 13, broj gradonačelnika/zastupnika mogao bi biti i nešto veći jer će ih nekoliko vjerojatno ‘upasti’ naknadno, nakon formiranja Vlade, kad se s lista ‘maknu’ ministri, državni tajnici, kao i župani, svi oni čija je dužnost nespojiva sa zastupničkom. Gledajući poredak na listama, očekujemo tako da će u Sabor ući i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk u prvoj izbornoj jedinici te gradonačelnik Đakova Marin Mandarić u četvrtoj. Gradonačelnik Otoka Josip Šarić ima šansu u Saboru ući nakon što se isprazni mjesto nekog od ministara, a gledajući po ostvarenom rezultatu Šarić itekako zaslužuje ulazak u Sabor jer se sa 11. pozicije na listi brojem glasova plasirao na peto mjesto.

sjever.hr / gradonacelnik.hr

07.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.