Now Reading:
Podijeljeni certifikati OPG-ima koji prodaju na čakovečkoj tržnici
Full Article 2 minutes read

Podijeljeni certifikati OPG-ima koji prodaju na čakovečkoj tržnici

U petak je održana podjela certifikata OPG-ima koji prodaju na čakovečkoj Gradskoj tržnici.

Riječ je o projektu Udruge hrvatskih tržnica, koji se u Čakovcu provodi već osam godina, a preko kojeg se jamči kvaliteta i izvornost proizvoda koji se prodaju na tržnici. Certifikate su vlasnicima i predstavnicima OPG-ova dijelili čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač te direktor Gradskog komunalnog poduzeća Čakom, Ivica Perhoč.

Kako bi OPG dobio certifikat, potrebna je provjera posebnog povjerenstva koja obilazi gospodarstva, odnosno sve prijavljene proizvođače te na samom licu mjesta zaključuje radi li se doista o domaćoj proizvodnji. S druge strane, dobitnici certifikata na taj način kupcima dokazuju da se radi o svježim i kvalitetnim proizvodima, odnosno sezonskoj proizvodnji.

Provjere certifikata obavljaju se jednom godišnje, a Grad Čakovec na svom području ima mnogo OPG-ova čiji je interes da im proizvodi čim jednostavnije i brže dođu do kupaca.

Prilikom podjele certifikata domaćim proizvođačima, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač naglasio je kako je prodaja na čakovečkoj tržnici odlična strategija, jer Čakovčani imaju naviku kupnje na svom placu te na taj način OPG-ovi uspiju prodati većinu svoje proizvodnje.

-Domaća proizvodnja je strateška, u tome se svi slažu, no ona ništa ne vrijedi ako ne postoje uhodani kanali prodaje. Na ovaj način proizvođačima se omogućuje prodaja proizvoda na za to predviđenim mjestima, potvrđuje se da se radi o domaćoj hrani, a kupcima je to garancija da će kupiti lokalni i zdravi proizvod te tako posredno i pomoći našoj poljoprivredi – zaključio je gradonačelnik Kovač. Ove godine je certificirano ukupno 43 proizvođača sa čakovečke tržnice, dva više nego prošle godine.

www.sjever.hr

03.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.