Now Reading:
Horvat i Vrbanec u Čakovcu podijeli ugovore hrvatskim i mađarskim gospodarstvenicima vrijedne 2,1 milijun eura
Full Article 2 minutes read

Horvat i Vrbanec u Čakovcu podijeli ugovore hrvatskim i mađarskim gospodarstvenicima vrijedne 2,1 milijun eura

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec u četvrtak su u Čakovcu, u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje, uručili ugovore hrvatskim i mađarskim malim i srednjim poduzećima za najuspješnije projektne prijedloge 3. poziva B Light natječaja ukupne vrijednosti 2,1 milijuna eura.

Vrbanec je u obraćanju gospodarstvenicima istaknuo da je na kraju četverogodišnjeg mandata saldo 12 i pol milijardi kuna investicija, 7 i pol tisuća korisnika i preko 20.000 novostvorenih radnih mjesta po cijeloj Hrvatskoj.

– Danas pridodajemo novih 2,1 milijuna eura iz trećeg poziva, a otvara se još jedan i ubrzo ćemo krenuti s četvrtim. U koronakrizi iznjedrili smo šest interventnih mjera u suradnji s ministrom i Vladom, 560 milijuna dodatne likvidnosti za male i srednje poduzetnike – rekao je predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a te podsjetio da nas još 22 milijarde eura čekaju kroz višegodišnje programe koje smo ispregovarali s Europskom komisijom.

Ministar Horvat je naglasio da je pred nama program oporavka, ali i dodatne žilavosti hrvatskog gospodarstva.

– Ova korona nam je pokazala slabosti i program oporavka ide s jedne strane da se vratimo u 2019. godinu što je prije moguće, ali i da hrvatska gospodarstvo ožilavimo i ne dozvolimo da nas neka prva sljedeća korona baci na koljena i stvori pad gospodarske aktivnosti na razini 10 posto. Ove godine smo samo kroz obrađene projekte HAMAG-BICRO-a plasirali u hrvatsko gospodarstvo otprilike 1,6 milijardi kuna europskog novca kroz četiri natječaja. A novi su natječaji spremni – kazao je Horvat.

B LIGHT – Beneficiary Light Grant Shema je shema dodjele bespovratnih sredstava kojom se financira suradnja malih i srednjih poduzeća na pograničnom području Mađarska – Hrvatska u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. Ovo je prvi i trenutno jedini program putem kojeg se europskim sredstvima izravno financiraju poduzetnici za svoje razvojne projekte.

HAMAG-BICRO kao glavni korisnik programa B Light, provodi projekt u suradnji s regionalnim (županijskim) razvojnim agencijama s programskog područja. Program B Light s hrvatske strane obuhvaća Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Virovitičko-podravsku, Osječko-baranjsku, Bjelovarsko-bilogorsku, Požeško-slavonsku i Vukovarsko-srijemsku županiju. S mađarske strane programom su obuhvaćene Zala županija, Somogy županija i Baranya županija.

n.kalajdžija / sjever.hr

02.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.