Now Reading:
Posavec: Naša je strategija izvorne prihode proračuna Međimurske županije usmjeriti prema građanima kroz potpore studentima, umirovljenicima, besplatnu prehranu u školama…
Full Article 3 minutes read

Posavec: Naša je strategija izvorne prihode proračuna Međimurske županije usmjeriti prema građanima kroz potpore studentima, umirovljenicima, besplatnu prehranu u školama…

Na 10. sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji bilo je riječi o mjerama potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom.

Župan Matija Posavec kazao je kako je Županija napravila sve što je bilo u njihovoj moći da za vrijeme korona krize pomogne građanima.

– Naša strategija je da imamo agendu što se tiče županijskog proračuna, da sve ono što se može u gradnji infrastrukture izgraditi, da se povuku sredstva iz europskih fondova, a ono što je izvorni prihod proračuna Međimurske županije da se usmjeri prema građanima: potpore svakom tko je ostao bez posla u korona krizi, besplatna školska prehrana učenicima koji pohađaju nastavu, besplatni prijevoz, do nedavno udžbenici, potpore studentima, umirovljenicima, udrugama civilnog društva, pojedincima su zapravo želja da proračun usmjerimo prema građanima jer javni novac je zapravo novac svih građana i koliko god možemo da ih vratimo, vratimo njima – naglasio je župan.

Istaknuo je kako su i prema poduzetnicima i poljoprivrednicima odredili niz mjera koje su sada već aktualne te su na taj način uvelike doprinijeli u ovoj situaciji u kojoj se svi nalazimo.

O potporama za očuvanje radnih mjesta govorio je i Nikola Hren, predstojnik područnog ureda Čakovec, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

– Kao što znate, Zavod za zapošljavanje provodi potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim korona virusom, COVIDom-19. Ta potpora se prvenstveno dodjeljivala od ožujka do svibnja ove godine, zatim je nastavljena u lipnju, a prekjučer je Upravno vijeće donijelo odluku da se ta potpora nastavlja i u srpnju i to za mikropoduzetnike do 10 zaposlenih, a za ove veće je namijenjena mjera u skraćenju radnog vremena – rekao je Hren.

Dodao je kako su najviše bile pogođene djelatnosti ugostiteljstva, turizma i prerađivačke industrije.

Međimurskoj je županiji dodijeljeno 2 228 potpora za nešto preko 18 i pol tisuća radnika – naglasio je Hren.

Župan Posavec osvrnuo i na upise u prve razrede, što je također tema kolegija:

– Za sada bilježimo porast broja učenika u školama i to nas veseli, taj pozitivni prirast. S druge strane mislim da smo do sada u ove protekle tri godine obnovivši dvadeset škola, osnovavši nekoliko centara izvrsnosti, ponudili puno bolje uvjete nego što je to bilo prošle godine kada smo krenuli sa nastavnom godinom. Upisi još traju, međutim i u srednjoškolskom i u osnovnoškolskom programu ćemo imati veći broj učenika.

m.furlan/sjever.hr 01.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.