Now Reading:
Međimurska županija prva u Hrvatskoj provodi potpunu digitalizaciju – registratori i papiri odlaze u prošlost!
Full Article 3 minutes read

Međimurska županija prva u Hrvatskoj provodi potpunu digitalizaciju – registratori i papiri odlaze u prošlost!

Danas su u Velikoj vijećnici Međimurske županije župan Matija Posavec i direktor tvrtke Fortis Labor d.o.o.Lorenzo Gašparić potpisali ugovor o pretplati na licencu SOM-System.

Međimurska županija tako postaje prva županija u Hrvatskoj koja će provedbom potpune digitalizacije omogućiti uvid u korištenje proračunskih sredstava za natječaje na području kulture, poljoprivrede, sporta, vatrogastva…
-To znači da danas hrpa registratora, pravdanja, papira se jednostavno pretvori u digitalni oblik i radi lakšeg praćenja i radi onoga što se očekuje od nas u 21. stoljeću. Svi oni natječaji, sve one dokumentacije koje se iz proračuna Međimurske županije dodjeljuju u području kulture, poljoprivrede, sporta, vatrogastva, civilnog društva će biti u potpuno digitaliziranom obliku – rekao je župan Posavec i dodao:
-Ima dosta pretpostavki koje su se trebale odrediti u smislu koordinacije s tim udrugama, edukacije uspostave aplikacije. Zato smo se odlučili za jednu tvrtku iz Zagreba koja je razvila taj sustav koji već danas koriste gradovi poput Bjelovara, Svete Nedjelje, Rovinja, Vodnjana. Dakle, to već živi u praksi, za to su povučena europska sredstva , a mi ćemo biti prva županija koja će to imati na županijskoj razini. Dakle, ne na razini općine, ne na razini grada, nego na razini cijele županije što je puno izazovnije obzirom na broj udruga koje su vezane uz to, na broj stanovnika i na naravno iznos određenih sredstava.

Posavec je naglasio da mu je iznimno drago što je Međimurska županija prva županija u Hrvatskoj koja će na taj način poslovati.
-Drago mi je da smo opet primjer dobre prakse, da smo opet korak ispred drugih u onome što ljudi, što građani danas očekuju od javne uprave. Da bude efikasna, da bude učinkovita, da bude transparentna, da bude brza i da naravno ima potpuni uvid u sve ono što se odvija u tim procesima – rekao je međimurski župan.

Gašparić pak je istaknuo da je Međimurska županija dokazala da joj je u cilju i fokusu transparentnost u vođenju Županije.
-Osim što će znati u realnom vremenu kako se troše namjenska sredstva što oni doniraju svojim udrugama, oni i dalje ulažu u digitalizaciju rada svojih udruga. Aplikacija osim pravdanja ima puno još dodataka kojima olakšava svakodnevni rad udrugama, digitalizira njihovo poslovanje, njihovo vođenje članstva i olakšava im se to pravdanje koje oni na kraju godine s hrpom papira moraju i dosad su radili – rekao je Gašpari.

Posebno ej istaknuo da je aplikacija napravljena u Hrvatskoj, da su je napravili hrvatski stručnjaci, a financirana je sredstvima iz Europske unije.

ak/sjever.hr

26.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.