Now Reading:
U deset godina najveći broj novih vrtića u Zagrebačkoj županiji
Full Article 3 minutes read

U deset godina najveći broj novih vrtića u Zagrebačkoj županiji

Prema objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, a prenosi portal Župan.hr , broj vrtićanaca i studenata u RH se povećao u desetogodišnjem razdoblju, a broj učenika smanjio, što je i odraz naše demografske slike, vidljive posebno nakon 2014. godine. Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija imale su najveće povećanje broja upisanih vrtićanaca, a najveći broj novoizgrađenih vrtića imala je Zagrebačka županija. U Splitsko-dalmatinskoj, Zagrebačkoj i Zadarskoj županiji bio je i najveći porast upisanih studenata, ali i onih koji su studij završili. Prema podacima iz proračuna, najviše u obrazovanje ulažu Splitsko-dalmatinska, Osječko-baranjska i Zagrebačka županija. 

U pedagoškoj godini 2009/2010 u RH je bilo 1.444 vrtića, a deset godina poslije 1.699. Povećao se i broj vrtićanaca – sa 121.433 na 139.682, odnosno za oko 18 tisuća. Iako je demografska slika lošija u tom razdoblju, što pokazuju i podaci o manje upisane djece u škole, za boravak djece u vrtiću se odlučuje sve više roditelja. Osim toga kroz razne programe EU grade se i dograđuje velik broj vrtića te uvode novi programi, pa je roditeljima i veće zadovoljstvo ostavljati djecu u vrtićima. Primjerice, samo kroz program ruralnog razvoja njih 200. 

U deset godina najviše se je povećao broj vrtića u Zagrebačkoj županiji, za 28, 25 ih je više u Splitsko-dalmatinskoj županiji i 22 u Zadarskoj županiji. Gledajući apsolutne brojke, najveći je porast djece u vrtićima imala Splitsko-dalmatinska županija, za oko 1,6 tisuća mališana, Zadarska, Međimurska i Zagrebačka županija oko 1,3 tisuće, Primorsko-goranska oko 1,1 tisuća više itd. 

Izvor: DZS

Zagrebačka županija osigurala je 1,8 milijuna kuna najslabije razvijenim općinama sa svog područja s ciljem podizanja kvalitete predškolskog odgoja i naobrazbe. Kako je neki dan objavljeno, više od 30 milijuna kuna ulaže se u energetsku obnovu kompleksa zgrada srednjih škola u Velikoj Gorici. Nositelj projekta je Zagrebačka županija, a radovi se sufinanciraju sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Obnova je počela u siječnju ove godine. Lani je donesena odluka o povećanju stipendija sa 500 na 600 kuna za učenike, odnosno sa 1.000 na 1.200 kuna za studente.

www.sjever.hr/zupan.hr 25.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.