Now Reading:
U Zagrebu otkrivena skulptura “5. studenoga” u povodu Svjetskog dana romskog jezika
Full Article 2 minutes read

U Zagrebu otkrivena skulptura “5. studenoga” u povodu Svjetskog dana romskog jezika

U povodu Svjetskog dana romskog jezika, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, zajedno sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem, otkrio je skulpturu „5. studenoga“ u istoimenom parku na križanju Savske ceste i Koturaške ulice. Autorsko djelo prof. Marina Marinića izliveno je u bronci te je postavljeno na betonsko opločenje, a predstavlja mladu romsku ženu koja pleše.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako su Grad i Vijeće Gradske četvrti Trnje podržali inicijativu Udruge Roma u Hrvatskoj „Kali – Sara“ za uređenjem parka i postavljanje spomenika, osiguravši za to preko 1,8 milijuna kuna.

– Poznato je da Zagreb ima pozitivan prirodni prirast, najveću stopu zaposlenosti, najviši standard obrazovanja te da svakodnevno demonstriramo multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost. U jednom od najljepših parkova u gradu postavljeno je nešto više od umjetničkog djela. Ovaj zanosni ples mlade Romkinje je primjer ljudi koji su stalno u pokretu, a ovakav spomenik nema niti jedna Europska metropola – rekao je gradonačelnik.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi je naglasio da je spomenik “5. studenoga“ povijesni iskorak za romsku zajednicu te je zahvalio gradonačelniku i Gradu što su omogućili da Zagreb bude prvi grad u Hrvatskoj koji je postavio spomenik romskoj kulturnoj i tradicijskoj baštini.

– Godinama radimo na rušenju predrasude prema kojima Romi nemaju pisanu povijest. Ovo je prvi romski spomenik u čast romskoj kulturi i pismenosti postavljen u Hrvatskoj nakon više od 700 godina, koliko Romi žive na ovim prostorima. Drago mi je što on pokazuje odvažnu Romkinju koja je oduvijek bila središnja figura romske obitelji – rekao je Kajtazi.

Istaknuo je, također, da spomenik simbolizira pravo Romkinja na izbor i na obrazovanje: – Atmosferu tolerancije što je stvaramo postavljajući ovaj spomenik snažna je poruka protiv diskriminacije i nesnošljivosti.

Kako se čulo, u novouređenom parku postavljena je i nova javna rasvjeta, položeno je 500 m podzemne električne instalacije, postavljeno je 15 čeličnih stupova visine 4 m s ukupno 15 ekoloških LED svjetiljaka.

sjever.hr

20.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.