Now Reading:
U Varaždinu dvodnevna konferencija: Koja je uloga civilne zaštite i jesu li lokalne zajednice spremne za nove krize?
Full Article 4 minutes read

U Varaždinu dvodnevna konferencija: Koja je uloga civilne zaštite i jesu li lokalne zajednice spremne za nove krize?

Hrvatska se zadnjih mjeseci borila s pandemijom u čijem je obuzdavanju ključnu ulogu odigrala civilna zaštita. Koja je uloga civilne zaštite u narednom periodu, jesu li lokalne zajednice spremne za nove izazove? Kako tehnologija može pomoći u povećanju sigurnosti? O tome se govori na konferenciji „Civilna zaštita i sigurnost javnih prostora“ koja se održava danas i sutra u hotelu Turist u Varaždinu.

U organizaciji časopisa Zaštita, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Varaždinske županije i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, na dvodnevnoj je konferenciji 100-injak sudionika iz Hrvatske, uglednih stručnjaka za sigurnost i civilnu zaštitu.

Teme konferencije su borba protiv pandemije, saniranje posljedica potresa – nove tehnologije, Schengen – izazovi pred Hrvatskom u cjelini, ali i pred lokalnim zajednicama, postignuća Schengena, jačanje vanjskih granica i problem ilegalnih migracija kao i lokalni odgovori na migraciju – stavovi prema izbjeglicama i / ili ekonomskim migrantima, društveni i politički pokreti, isključenost vs inkluzija. Teme su i pametni gradovi – najnoviji projekti Smart Cityja – tehnologije koje ulažu u kvalitetniji život ljudi, javno-privatno partnerstvo u sigurnosti javnih prostora, mogućnosti novih tehnologija u ostvarivanju sigurnosti gradova – mobilnost, koristi od AI za građane, IoT povezivanje, sigurnost podataka, kao i uloga građana u održivosti lokalne zajednice.

Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu, kazao je da žele analizirati sve ono što se događalo u protekla tri mjeseca.

– Da vidimo koje su pozitivne, a koje negativne strane, što treba pripremiti za buduće aktivnosti u sustavu civilne zaštite te u sustavu obrane od mogućeg drugog vala Covida-19. Sloboda građana je neprikosnovena i uvijek mora biti na mjestu, ali na visokoj poziciji mora biti i sigurnost građana. Ako nemamo sigurnost, onda nemamo ni slobodu. Sigurnost građana, sigurnost javnih prostora je nešto što nam daje mogućnost života i rada, ali i mogućnost dolaska turista. Kroz ova tri mjeseca pokazalo se da smo možda i zadirali u neke aspekte nekakvih prava, ali prava prema zdravlju i prema sigurnosti zajednica nisu bila ugrožena – naglasio je Trut.

Zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin iskazao je zadovoljstvo trenutnom situacijom.

– S obzirom da županijski Stožer ima preko sebe 95 posto zdravstvenih resursa zdravstvenog sustava – od Opće bolnice, primarne zaštite, Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za hitnu medicinu, mogu biti sretan da nije bilo proboja virusa u zdravstveni sustav i da smo se zaustavili na brojci od 47 oboljelih. U početku je bilo nekih situacija jer nije bilo razrađenih protokola, trebalo je donijeti važne odluke, trebalo je hrabrosti i mudrosti, javnost dobiti na svoju stranu, a trebalo je i informirati. Naposljetku, možemo podvući crtu i reći da smo naučili puno, spremni smo za bilo kakve ugroze slične vrste, ali nadamo se da ih neće biti. Pokazali smo koordinaciju koja nam ubuduće može samo pomoći – izjavio je Vugrin.

Zamjenik gradonačelnika Varaždin Zlatan Avar istaknuo je da je koronakriza pokazala da možemo dobro djelovati u kriznim situacijama.

– Bez obzira što su mjere popustile, naša civilna zaštita je i dalje aktivna i to u punom sastavu. Naravno, tu imamo ono što je palo u drugi plan, a to je migrantska kriza i svi izazovi koji nam tu predstoje. Danas ćemo vidjeti što smo možda krivo napravili, odnosno što možemo bolje napraviti. U ovakvim kriznim situacijama teško možete predvidjeti neke poteze. Ovo je jedan veliki skup i ja gledam da se svi drže protuepidemijskih mjera. Ja se iskreno nadam da drugi val neće biti u ovakvom obimu kao prvi, ali vidjeli smo da treba mijenjati zakonodavni okvir i da lokalnoj upravi treba dati više slobode u odlučivanju. Mislim da treba zahvaliti građanima i svim operativnim snagama da smo ovu krizu, zasad, uspješno prebrodili – rekao je Avar.

n.kalajdžija / sjever.hr

16.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.