Now Reading:
Zbog bolnice, proračun Koprivničko-križevačke županije 43 milijuna kuna u minusu
Full Article 5 minutes read

Zbog bolnice, proračun Koprivničko-križevačke županije 43 milijuna kuna u minusu

Nakon prošle sjednice koja je održana elektroničkim putem krajem travnja, 19. sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije održana je ovog ponedjeljka, 15. lipnja 2020. godine, u dvorani koprivničkog Doma mladih uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, a prisustvovalo joj je 33 članova i članica Županijske skupštine.

Osim izvješća županijskih ustanova i savjeta, članovi i članice usvojili su i izvršenje proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2019. godinu. Ukupni prihodi i primici lani su iznosili 456 milijuna kuna, a 2018. oko 420 milijuna, dok su rashodi i izdaci bili 447 milijuna kuna u odnosu na 420 milijuna 2018. godine, uvodno je rekao župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren te dodao kako je veliki problem za županijski proračun pad prihoda od eksploatacije mineralnih sirovina zadnjih četiri, pet godina i to za oko 10 milijuna kuna. Nakon što je članovima i članicama Županijske skupštine obrazložio najvažnije stavke izvršenja lanjskog proračuna na prihodovnoj i rashodovnoj strani, Koren je naglasio:

– Koprivničko-križevačka županija proračunski je u minusu 43,5 milijuna kuna, a sav taj minus generira naša Opća bolnica „Dr. Tomislav Bardek“. Više puta smo upravo na sjednicama Županijske skupštine razgovarali o tome, sustav zdravstva koncipiran je tako da prihodi koje zdravstvene ustanove dobivaju temeljem svojih prava od HZZO-a, ne podmiruju sve one troškove koje se stvore tijekom godine i oni se generiraju iz godine u godinu, dok se s druge strane, ne saniraju iz državnog proračuna i drugih izvora. Tako će biti i ove godine, a tom negativnom trendu ove je godine doprinio i virus COVID-19. Tako da ćemo i krajem 2020. godine biti u takvoj situaciji, a nadam se da će se smanjiti gubitak uz pomoć države. S obzirom da već neko vrijeme proračun županije je konsolidiran, moram istaknuti kako je sam proračun Koprivničko-križevačke županije u plusu 8,2 milijuna kuna, a gubitak je isključivo zbog koprivničke bolnice, zaključio je Koren.

Tradicionalno izvršenje proračuna nije naišlo na odobravanje kod dijela županijske oporbe, pa je tako SDP-ova Marija Vukobratović istaknula nezadovoljstvo dijelovima proračunskih programa koji nisu realizirani prema planu:

– Mi smo bili i protiv proračuna, jer smo već kod donošenja smatrali da se može izdvojiti više za određene stavke. Imali smo i dva rebalansa županijskog proračuna – i na njih smo dali amandmane koji isto tako nisu prihvaćeni. Samo da Vam dam primjer: EU projekti u županijskom proračunu izvršeni su s 38%, gospodarstvo s 80%, a tu su i brojne druge proračunske stavke, koje su, moram reći, manjkavo izvršene, rekla je Vukobratović. Nasuprot njenom mišljenju bio je HDZ-ov Damir Felak koji je zadovoljan ostvarenim, no također je naglasio kako nije realno očekivati da zdravstvo radi u pozitivi:

– Neke primjedbe su na mjestu, no problem za koji bismo mogli reći da je ključan za proračun je zdravstvo, odnosno ispravnije, bolnica. Taj problem nije samo kod nas već i u cijeloj Hrvatskoj, neki imaju manje, a neki i puno veće minuse. Cijeli sustav zdravstva nije dobro riješen i to će svakako biti jedna od stvari koja će se u budućnosti morati posložiti. Vidjeli smo i u ovoj korona krizi kako daleko bogatije zemlje nemaju dobro riješen sustav zdravstva, a vidjeli smo kako kod nas dobro funkcionira. Zbog svega toga, klub HDZ-a podržat će ovo izvršenje proračuna, kazao je Felak.

Na njegove konstatacije nije ostala „dužna“ Marija Vukobratović koja je Felaku uzvratila:
– Vaša stranka je dovoljno dugo na vlasti da se po tom pitanju nešto i moglo napraviti. Prvih nekoliko godina kada ste preuzeli vlast govorili ste kako je to dug koji je ostavio SDP, sad ste već godinama na vlasti i zanima me što ste napravili.

Replikom je Felak odgovorio M. Vukobratović:

– Dugovi u zdravstvu vuku se od bivše države, već više od 30 godine, nikada zdravstvo nije funkcioniralo tako da pokriva sve svoje troškove. Svi smo imali priliku po tom pitanju učiniti nešto, a mislim da je baš ova vlada učinila puno, odgovorio je Felak.

SDP-ov član Skupštine Marko Fucak zamjera vladajućim da su ukrali ideju smanjenja naknada članovima Županijske skupštine, što je oporba predlagala još lani, no kako je rekao Fucak – to je odbačeno kao populizam:
– SDP i Laburisti nekoliko su puta prošlih godina predlagali izmjene financiranja stranaka iz proračuna i naknada članovima Županijske skupštine. Tada ste govorili kako smo populisti i samo želimo biti u medijima, a sada u krizi se ipak režu neke financije. Pa zašto niste prijašnjih godina te financije raspodijelili drugim sektorima?

Nakon što je na neka postavljenja pitanja o izvršenju Proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2019. godinu odgovorio resorni pročelnik za financije Darko Masnec, izvršenje je prihvaćeno većinom sa 23 glasa za, tri protiv te šest suzdržanih.

www.m.sopek/sjever.hr 16.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.