Now Reading:
Smetiško, savjetnik ministra iz Zagorja, poručuje – Vlada će jednako obnoviti i Zagorje i Zagreb
Full Article 2 minutes read

Smetiško, savjetnik ministra iz Zagorja, poručuje – Vlada će jednako obnoviti i Zagorje i Zagreb

-U razmjere štete od ovog potresa, koja je procijenjena na 86 milijardi kuna, uvjerio sam se i tijekom posjete Mariji Bistrici i stubičkom kraju u mojoj Krapinsko-zagorskoj županiji koja se premalo spominje kad su u pitanju štete od potresa, ali će Vlada jednako obnoviti i Zagorje i Zagreb – izjavio je za portal Direktno.hr Miroslav Smetiško, glavni savjetnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU.

-Dogovor s Bruxellesom postignut je po modelu 100 milijuna eura avansa koji će Hrvatskoj biti na raspolaganju već kroz ljeto, a ostatak do kraja godine. Sredstva će se koristiti za obnovu škola i bolnica te osnovne infrastrukture, najam zamjenskih stanova za stanovnike stradale u potresu, troškove raščišćavanja centra grada i područja pogođenih potresom te osnovnog saniranja objekata kulturne baštine. Bitno je istaknuti i činjenicu da je za najamnine građanima na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije za razdoblje do 1. rujna 2021. godine osigurano gotovo 53 milijuna kuna iz državnog proračuna – kazao je Smetiško te nastavio:

Nadalje, iz državnog je proračuna osigurano i 140 milijuna kuna putem javnog poziva za dodjelu novčane pomoći za privremenu i nužnu zaštitu te popravak zgrada oštećenih na području Grada Zagreba. Također, u postupku je i ugovaranje zajma Svjetske banke u iznosu od 1,3 milijarde kuna od čega će gotovo 800 milijuna kuna biti utrošeno za obnovu bolnica i više od 300 milijuna kuna za obnovu škola. Ova je Vlada svojim postupcima vrlo jasno poručila svim Zagrepčanima, ali i ostatku domovine da dok će neki “delati”, mi ćemo obnoviti! – kaže Smetiško.https://direktno.hr/direkt/miroslav-smetisko-paket-oporavka-eu-razvit-ce-i-moje-zagorje-197132/

www.sjever.hr/Direktno.hr 15.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.