Now Reading:
U Zaboku predstavljen gospodarski program Restart koalicije. Kolar: „Za sjever Hrvatske jedina objektivna snaga koja može provesti projekte je Restart koalicija”
Full Article 5 minutes read

U Zaboku predstavljen gospodarski program Restart koalicije. Kolar: „Za sjever Hrvatske jedina objektivna snaga koja može provesti projekte je Restart koalicija”

Župan i nositelj liste za III. izbornu jedinicu Željko Kolar, donedavni saborski zastupnik i član Predsjedništva stranke Siniša Hajdaš Dončić te gospodarski strateg stranke Josip Tica predstavili su u petak u Zaboku gospodarski dio programa Restart koalicije za predstojeće izbore.

Dončić je u startu naglasio kako svi živimo u dobu neizvjesnosti, posebice što se tiče ekonomije i kako nitko ne može predvidjeti što će se dogoditi najesen, a kamoli što će biti 2021. Zbog toga je, kaže, SDP pažljivo balansirao izborni program.

-Okolnosti bi nas u Hrvatskoj, ali i Europskoj uniji, mogle dovesti do još veće nejednakosti. Zbog toga su naše mjere vrlo pažljivo balansirane i vrlo odgovorno odnose prema proračunu – kazao je Siniša Hajdaš Dončić.

Kao važno u stranci naglašavaju povećanje iznosa minimalne plaće na 4000 kuna neto, uz redovito usklađivanje, kako iznos minimalne plaće ne bi pao ispod 60% medijalne plaće. Na to se nadovezuje i smanjivanje doprinosa na plaće za 50% za sve radnike koji primaju minimalnu plaću te uvođenje olakšice od 50% kod plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje za poslodavce u radno intenzivnim sektorima koji isplaćuju minimalne plaće.

Te mjere naveo je Hajdaš Donić kao ključne da građani imaju osigurana sredstva za donekle normalan život. Dodao je da će PDV imat tri stope 25, 15 i 10 posto. Kazao je da se i kod medija planira sniziti stopa kako bi se pomoglo tom sektoru.

Dončić se dotaknuo i velikih investicija na sjeveru Hrvatske.

-To je cesta do Krapine, te nastavak brze ceste do Konjščine i Marije Bistrice. Tu je i elektrifikacija pruge do Zaboka, ali i guranje nastavka modernizacije pruge prema Krapine te dalje prema Varaždinu – najavio je Siniša Hajdaš Dončić.

Što se tiče zaštite radnih mjesta u stranci drže da po isteku kratkoročnih mjera za očuvanje radnih mjesta treba aktivirati model potpora za skraćeno radno vrijeme uz potporu iz EU programa. Također, treba povećati naknade za nove nezaposlene i primijeniti privremenu naknadu za sve nezaposlene koji ne primaju nikakvu naknadu i čija je egzistencija ugrožena zbog krize te za stalne sezonce. Nužno je i uvesti zaštitni dodatak za korisnike socijalne pomoći, umirovljenike s malim mirovinama i sve osobe s primanjima ispod određenog prihodovnoga cenzusa.

Tica je govorio upravo o paketu mjera za najugroženije skupine građana.

Kao jednu od ključnih mjera istaknuo je i smanjenje poreznog tereta na plaće, odnosno povećanje neoporezivoga dijela osobnoga odbitka na 5000 kuna, što će omogućiti povećanje plaća za više od 700.000 radnika u privatnom i javnom sektoru. Riječ je o povećanju plaće za više od 300 kuna za spomenutih 700 tisuća radnika.

Što se tiče srednjoročnih mjera, one se odnose na rast gospodarstva kojeg bi trebale pokrenuti investicije. Njih bi trebali pokrenuti EU fondovi gdje smo, naglasio je Tica, zasada jedna od najlošijih zemalja po povlačenju EU sredstava. Na području investicija predviđene su  i mjere koje bi manjim poduzetnicima oomogućile investicije.

Govoreći o mikro, malom i srednje velikom poduzetništvu govoreno je o  važnosti povećanja praga za ulazak u sustav PDV-a, uvođenje obveze plaćanja PDV-a po naplati, a ne fakturiranju potraživanja, smanjenje i ukidanje plaćanja određenih parafiskalnih nameta za barem 0,2% BDP-a godišnje te regulatorno rasterećenje mikro i malih poduzeća vezano na njihov objektivno nizak administrativni kapacitet i višestruko veći regulatorni trošak po zaposlenom.

Tica je posebno važnom naveo digitalnu transformaciju koja bi značajno pojednostavnila, ali  i ubrzala procese i samim time bi se uspješnije nosilo odnosno sužavalo prostor za korupciju.

-Digitalna transformacija stvara dobro plaćena mjesta odnosno dodatnu djelatnost koja može vući gospodarstvo naprijed – zaključio je Tica o digitalnoj transformaciji.

Kao najveće probleme u ovom trenutku naveo je korupciju, nekvalitetna radna mjesta te odlazak mladih. Mišljenja je da bi upravo kvalitetna digitalna transformacija uvelike doprinijela rješavanju tih problema.

Na kraju je Kolar rekao da je aktualna Vlada, za koju kaže da je stvorena na političkoj trgovini, imala sve instrumente da postojeće krize riješi.

-Kada imate instrumente riješite te probleme i idite na redovne izbore u listopadu. Kada nemate rješenja vi kažete da ste sve svoje zamisli napravili i idete na prijevremene izbore – izjavio je Kolar ističući da je ova Vlada na taj način pokazala svoju nesposobnost da rješava probleme i nažalost je ostavila na cjedilu ljude čije su nekretnine stradale u potresu u Zagrebu. Dodao je i da je Vlada loše donosila odluke vezano uz korona krizu.

-Vlada koja je sve to mogla napraviti, ali nije, traži od ljudi povjerenje da ide to raditi – izjavio je Kolar. Dodao je da postojeća garnitura to ne zna, ali da upravo Restart koalicija, njene članice, to mogu i znaju što je SDP pokazao kroz svoje prijedloge, njih 25, u vrijeme najveće korona krize.

Kritički se osvrnuo i na Vladu, odnosno izostanak potpore najvećim projektima koje su lokalne i regionalne vlasti predložile središnjoj vlasti. Kaže da se to vidi na izgradnji brze ceste prema Mariji Bistrici koja je stala.

-Već ranije samo to govorio da će se dogoditi i nažalost bio sam u pravu – zaključio je Kolar. Kao još jedan primjer naveo je i spojnicu željezničkog prometa prema Lepoglavi gdje je projekt potpisan tek prije dva tjedna od strane Vlade. Nastavio je s nizom primjera gdje se, po njegovim riječima, vidi loš odnos Vlade prema ovom dijelu Hrvatske odnosno prema ključnim projektima.

Kolar ističe da su oni kao lokalna i područna samouprava detaljno napravili projekte s točno navedenom dinamikom.

-Za sjever Hrvatske jedina objektivna snaga koja može provesti projekte je Restart koalicija – završio je Kolar. 

s.kalajdžija/sjever.hr

12.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.