Now Reading:
Milanović u Humu na Sutli: Europska unija nudi neograničene mogućnosti za svakog tko hoće
Full Article 2 minutes read

Milanović u Humu na Sutli: Europska unija nudi neograničene mogućnosti za svakog tko hoće

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na 30. susretu Liderovog Kluba izvoznika u tvrtki Vetropack Straža u Humu na Sutli gdje je govorio o ulozi izvoza u gospodarskom rastu i oporavku.

Milanović je istaknuo kako je Hrvatska oduvijek bila „frustrirajući slaba“ kada je riječ o robnom izvozu te je spomenuo kako su današnje brojke jednako loše kao i zadnjih 30 godina.

Istaknuo je kako je pokrivenost uvoza izvozom 60%, što je naprosto loše, te je nastavio:

– Sreća da postoji turizam kao jedna monokultura, koji je dosta dobro razvijen, tako da Hrvatska ima pozitivnu platnu bilancu, tako da Hrvatska ustvari više izveze kroz usluge, nego što uspije uprskati na izvozu robe.

Predsjednik je dodao da je ulaskom u Europsku uniju izvoz procvjetao te da bez njezinih zahtjeva i kriterija ne bismo se nikada reformirali u toj mjeri da budemo potpuno funkcionalna tržišna ekonomija.

Istaknuo je da ohrabruje program Europske unije od 750 milijardi eura, no Hrvatska mora imati dobre argumente za što će ga iskoristiti.

-Je li to otkup dionica INA-e? Teško da ćemo za to dobit novac – rekao je Milanović dodavši kako nas čeka teška godina jer jako ovisimo o turističkoj industriji, a turizam je, kako kaže, i blagoslov i prokletstvo u isto vrijeme.

-Postoji jedna tvrda granica preko koje stvar postaje kontraproduktivna, što se u Hrvatskoj polako počinje događati. Turizam u Hrvatskoj ne iznosi 20% BDP-a, već 11 do 12%, no tu smo najizloženiji jer svi imaju manje od toga – pojasnio je predsjednik.

Europska unija nudi neograničene mogućnosti za svakog tko hoće, kaže Milanović, odnosno ako postoje ideje i volja te dobra i aktivna vlast.

Hrvatska tu ima razne prednosti koje država treba pomagati jer „bez države ništa”.

-Kako bi se promijenile brojke izvoza, gdje izvozimo po stanovniku nekoliko puta manje, potrebna je država, politika i poticaji, a da bi se na to mogli usredotočiti potrebna je stabilna vlast koja neće krasti – rekao je Milanović.

Rekao je da je Europska unija čudo od mogućnosti, no nije jednostavno „pokupiti sav taj novac koji se nudi”.

m.furlan/sjever.hr 10.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.