Now Reading:
ZAPREŠIĆ: Velika ulaganja u željezničku infrastrukturu
Full Article 3 minutes read

ZAPREŠIĆ: Velika ulaganja u željezničku infrastrukturu

Željeznički promet oduvijek je bio od velikog značaja za stanovnike zaprešićkog kraja. Kroz sami centar grada prolaze čak dvije željezničke pruge, međunarodna prema Sloveniji te pruga prema Hrvatskom zagorju. Zaprešić uz kolodvor ima još četiri željezničke stanice na svom području.

Kroz projekt elektrifikacije i modernizacije željezničke pruge Zaprešić-Zabok na području grada Zaprešića uređuju se stajališta Novi dvori, Pojatno i Kupljenovo. Izgrađeni su peroni s nadstrešnicama i nova parkirališta. Na svim stajalištima bit će osiguran sustav videonadzora te vizualnog i audio obavještavanja putnika.

Riječ je o značajnom infrastrukturnom projektu HŽ Infrastrukture koji se s 85% sredstava sufinancira iz Kohezijskog fonda, putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., dok će se preostali potreban iznos izdvojiti iz državnog proračuna. Dionica koja se ovim projektom modernizira omogućit će bolju povezanost Zagorja sa Zagrebom, a cjelovitom elektrifikacijom i modernizacijom pruge osigurat će se brža, ugodnija i kvalitetnija usluga korisnicima putničkog prijevoza.

„Bolja povezanost i kraće vrijeme putovanja, prvenstveno u grad Zagreb, od velikog su značaja za moje sugrađane koji onamo željeznicom putuju svakodnevno“, rekao je gradonačelnik Turk.

Rekonstrukcijom željezničke pruge na dionici Zaprešić – Zabok povećat će se razina sigurnosti i učinkovitosti putničkog i teretnog prijevoza te omogućiti njezino cjelovito uključivanje u sustav prigradske željeznice na širemu području grada Zagreba.

Ova dionica jedna je od najprometnijih dionica kojom se mjesečno u prosjeku preveze oko 100 tisuća putnika. Riječ je o dionici dugoj gotovo 24 km na regionalnoj pruzi Zaprešić – Čakovec, a realizacijom projekta, vlakovi će dionicom moći prometovati brzinom od 120 km/h, što će vrijeme putovanja brzih vlakova skratiti za oko 50%, a putničkih za oko 30%. Također, povećanjem nosivosti pruge ukinut će se trenutačna ograničenja te će na trasi biti omogućeno prometovanje vlakova dopuštene mase od 22,5 tone po osovini, čime će se stvoriti uvjeti za rast opsega teretnog prijevoza te u konačnici povećati konkurentnost željezničkog prijevoza.

Osim ovog projekta, u tijeku je i rekonstrukcija međunarodne pruge prema Sloveniji, dionica Kustošija-Savski Marof, u sklopu koje je planirano uređenje i posljednjeg stajališta u gradu, onog u Savskoj ulici. Grad i HŽ infrastruktura dodatno su dogovorili da se obnovi i zgrada kolodvora u Zaprešiću koja je središnji objekt ovako značajnog prometnog sustava.

www.sjever.hr/zapresic.hr 08.06.2020.

 

Input your search keywords and press Enter.