Now Reading:
Župan Kolar na sastanku s Tucakovićem: U Stubičkoj Slatini bit će najmodernije europsko vatrogasno vježbalište
Full Article 3 minutes read

Župan Kolar na sastanku s Tucakovićem: U Stubičkoj Slatini bit će najmodernije europsko vatrogasno vježbalište

kolar tucakovic

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar održao je radni sastanak s glavnim vatrogasnim zapovjednikom RH Slavkom Tucakovićem i predsjednikom Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepanom Skuliberom.

Župan je zahvalio glavnom zapovjedniku Tucakoviću i čitavoj vatrogasnoj obitelji na svemu što rade iz dana u dan za zaštitu ljudi i imovine na području čitave Hrvatske, a posebno na području Krapinsko-zagorske županije.

– Današnji sastanak me posebno veseli iz razloga što se ponovno aktivirala priča vatrogasnog vježbališta u vojarni u Stubičkoj Slatini, s obzirom da smo mi to stavili u plan razvoja KZŽ kao strateški projekt kojeg je nositelj Hrvatska vatrogasna zajednica. Tu su aktivnosti stale u jednom trenutku, pobojali smo se da će VZ odustati od tog projekta, no zahvaljujući glavnom vatrogasnom zapovjedniku, radovi će se intenzivirati. Mi kao Županija spremni smo se uključiti i financijski i stručno – rekao je župan Kolar te dodao kako se veseli svakom ulaganju u vatrogastvo.

kolar

– Mi imamo zajedničku viziju da u Stubičkoj Slatini bude najmodernije europsko vatrogasno vježbalište s najmodernijom opremom i da bude ili nacionalnog ili regionalnog karaktera. Cilj je da se kompletna vojarna stavi u funkciju koji će služiti ne samo vatrogascima, već i svim službama koje su uključene u civilnu zaštitu – naglasio je župan.

Slavko Tucaković zahvalio je županu na brizi o vatrogastvu u Krapinsko-zagorskoj županiji te svim vatrogastvima koji su nesebično radili, ne samo na gašenju požara i otklanjanju posljedica od poplava, već i na saniranju posljedica potresa, kao i na pomoći prilikom pandemije.

Dodao je kako je KZŽ pri samom vrhu vatrogastva u RH s preko 140 godina starom tradicijom.

tucakovic

Govoreći o vježbalištu u Slatini, Tucaković je kazao da je 2009. vojarna dana na korištenje HVZ, i tamo su radovi započeli, no u jednom su trenu stali. Obnovljeno je krovište, uređena sala za sastanke, dovedena voda i struja, napravljeno je jedno igralište, zasijana je trava.

– Treba uložiti još mnogo sredstava kako bi se mogla pokrenuti daljnja osposobljavanja. Tijekom prošle godine je tamo već bilo osposobljavanje za časnike, provedene su vježbe i nastava – istaknuo je Tucaković te dodao:

Osposobljavanje i usavršavanje je nešto bez čega vatrogasci ne mogu, a međusobne suradnje doprinose boljoj operativnoj spremnosti i mobilnosti vatrogasnih postrojbi.

tucakovic

Predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber zahvalio je županu na inicijativi da se sazove ovaj sastanak na vrlo visokom nivou.

– Znamo da od ove godine imamo Središnji državni ured za vatrogastvo i vjerujem da će to potaknuti još niz projekata i ideja koje su pred nama. Kroz sve ove godine dobro surađujemo s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, ali od ove godine smo dobili i Središnji državni ured kojem smo mi vatrogasci dugo težili, i kojim se spojilo vatrogastvo u jednu jedinstvenu kuću. Vjerujemo i sigurni smo da će ta suradnja doprinijeti još jačem povezivanju i još boljoj suradnji dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca jer sada smo svi jedno, a prijašnjih godina ipak smo bili u dvije kuće. Vjerujem da ćemo nastaviti dobru suradnju i što se tiče naših vježbališta u Krapini, ali isto tako i na projektima nabavke vozila, opreme, vježbi preventive i svega onoga što vatrogasnu djelatnost čini takvom. Znamo da je ta djelatnost puno šira od gašenja požara i svakim danom vatrogasci djeluju sve šire – rekao je Skuliber.

skuliber
kolar

m.furlan/sjever.hr 04.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.