Now Reading:
SPOJ ČIPKE, KERAMIKE I CVIJEĆA Otvorena izložba „Čipka u keramici”
Full Article 2 minutes read

SPOJ ČIPKE, KERAMIKE I CVIJEĆA Otvorena izložba „Čipka u keramici”

U Starom gradu Gradskog muzeja Varaždin otvorena je izložba „Čipka u keramici” varaždinske autorice Zrnke Šulak, na kojoj je predstavljeno 25 upotrebnih i ukrasnih predmeta iz njezina keramičkog opusa.

Program je ostvaren uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, a njime započinje i ovogodišnji izložbeni ciklus u prostoru Staroga grada GMV-a. Ova izložba spaja autoričinu ljubav prema keramici, čipki i cvijeću.

„Volim lepoglavsku čipku, volim glinu koja je podatna, koja se može lijepo modelirati, volim bjelinu koja je isto prisutna u mojim radovima. Svi su predmeti napravljeni s motivima lepoglavske čipke, s floralom koji je prisutan u toj čipki”, ističe Zrnka Šulak.

Autorica stručne koncepcije, likovnog postava i predgovora u katalogu, muzejska savjetnica Ljerka Šimunić rekla je da je ova izložba posebna po tome što je prvi projekt javno otvoren u Muzeju nakon pandemije, ali i što njome započinje novi ciklus u Muzeju, ciklus suvenirskog programa. 

„Ovdje je većina predmeta upotrebna, šalice, posuđe, etažeri, sve to podsjeća na keramiku naših baka i starih kredenaca i tu je umjetnica našla svoje nadahnuće. Drugo je ukras koji nije samo oslikan, već i izveden u reljefnoj tehnici na pojedenim predmetima, a to je lepoglavska čipka, karakterističan umjetnički predmet za našu SZ Hrvatsku”, istaknula je Šimunić.

U predgovoru kataloga izložbe ističe se da izloženi keramički opus, prilagođen autoričinom osobnom shvaćanju modeliranja i ukrašavanja upotrebnih i ukrasnih predmeta, odražava njezinu težnju za iznalaženjem jednostavnih oblika i potrage za primjenom cvjetne i čipkane ornamentike.

sjever.hr 04.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.