Now Reading:
SVJETSKI DAN BICIKLA Razvoj cikloturizma u Krapinsko-zagorskoj županiji u punom jeku
Full Article 4 minutes read

SVJETSKI DAN BICIKLA Razvoj cikloturizma u Krapinsko-zagorskoj županiji u punom jeku

cikloturizam

Na sam Svjetski dan bicikla, 3. lipnja, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar sa suradnicama je predstavio ulaganja u razvoj cikloturističke infrastrukture.

Župan je na konferenciju za medije stigao biciklom i rekao:

– Lijepo je na taj način osjetiti našu Bajku na dlanu, doživjeti Zagorje na neki drugi način jer nije isto voziti se autom ili biciklom kroz naše zagorske brege. Već smo niz godina u raznim europskim projektima, kroz određene operativne programe ili kroz prekograničnu suradnju stvaramo dio infrastrukture koja je potrebna da bi cikloturizam digli na višu razinu. Nije samo broj uređenih biciklističkih staza mjerilo turističke destinacije, već i broj određenih ruta i ponuda sadržaja koji prate te rute, kako bi privukli turiste iz cijele Hrvatske i inozemstva.

cikloturizam

Kolar je kazao da je lakše raditi biciklističke staze u nizinskim dijelovima, nego po zagorskim bregima.

-Tu gdje su visinske razlike, kotline, u nemogućnosti ste širiti infrastrukturu i raditi dodatne biciklističke staze ili je to toliko skupo da nije prihvatljivo. Ono što je bitno jest da mi imamo dio publike, dio turista koji dolaze biciklima, a imamo i svoju digitalnu aplikaciju preko koje mogu dobiti sve informacije o turističkim sadržajima na području županije. Imamo i cijelu županiju u četiri različite boje, isto tako brendirane, u analognom obliku, tako da za svakoga imamo pripremljen plan njegovog putovanja kroz Zagorje. Morate imati i infrastrukturu i ova nova odmarališta su isto tako dio te infrastrukture, gdje vas kućica štiti, daje vam mogućnost da napunite mobitel, a isto tako da imate sav potreban alat za otklanjanje kvara na vašem biciklu – rekao je Kolar te dodao da je 5 kućica već gotova, a još ih je pet u izradi.

– Cilj nam je da u svakom gradu i općini na području Kapinsko-zagorske županije imamo barem jedan, a u destinacijama koje imaju dodatne sadržaje i po nekoliko. Treba svakako naglasiti da imamo u Mariji Bistrici hotel Blue Sun koji je bike hotel, mislim čak i jedini u Hrvatskoj. Imaju najave gostiju ciljano upravo za takvu vrstu turizma. Sad je interesantno, kad se lagano počinju puniti kapaciteti nakon korone, da prvi gosti koji su se najavili u Zagorju u njihovom hotelu su upravo biciklisti koji žele posjetiti KZŽ. Vjerujem da još imamo prostora za napredovanje i rebrending kojim ćemo kroz Zagorje – bajka na dlanu rebrendirati posebne vrste našeg turizma – kazao je Kolar, uz poziv svima koji se bave biciklizmom da posjete Zagorje i uživaju u onome što nudi.

cikloturizam

Za kraj, župan je najavio:

-U lipnju ćemo izaći s jednom posebnom promocijom, napraviti posebne žigove i oni koji obiđu sve naše kućice, destinaciju, dobit će posebnu nagradu naše Turističke zajednice. Nagrada će biti vezana uz smještaj u našim hotelima i pansionima, uz kupanja, besplatne karte za posjet muzejima. Na taj ćemo način dati dodatan motiv biciklistima da posjete našu županiju.

cikloturizam

Ana Pavić, pročelnica Ureda župana, ujedno zadužena i za županijsku promociju, kazala je kako se na razvoju cikloturističke infrastrukture radi već duži niz godina, a do sada je uloženo oko 3 milijuna kuna.

– Već 2013. smo trasirali 21. kružnu biciklističku rutu, umrežili smo cijelu županiju, oko 700 km ruta. Napravljene su i biciklističke karte sa svim uputama za cikloturiste. U tom projektu izradili smo i web pod nazivom zagorjebike.com.hr gdje su svi podaci i gdje cikloturist može napraviti svoj plan puta po našem području. Izradili smo operativni plan razvoja cikloturizma gdje smo definirali aktivnosti i nove ciljeve, odnosno htjeli smo se otvoriti prema van i povezati sa zemljama Europe. Trasirali smo 5 ključnih ruta koje smo obilježili signalizacijom. Uredili smo i cjelovita odmorišta kojima – kazala je Pavić.

Tanja Ivek, pomoćnica direktorice županijske Turističke zajednice, naglasila kako je sa slovenskim partnerima proveden projekt Ride & Bike, a u tijeku je Ride & Bike 2.

U sklopu tih projekta 2016. godine napravljene su dvije prekogranične rute, nadograđene web stranice, a provedene su i prve edukacije za biciklističke vodiče. Završena je i izrada Ride & Bike standarda, skupa uvjeta koji ugostiteljski i smještajni objekti, muzeji te ostale atrakcije moraju zadovoljiti kako bi dobili oznaku bike friendly, bike specialist ili bike professional. U tijeku su aktivnosti umjerene i na razvoj konjičkog turizma.

cikloturizam

m.furlan/sjever.hr 03.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.