Now Reading:
Marić otkrio kome prve milijarde pomoći
Full Article 2 minutes read

Marić otkrio kome prve milijarde pomoći

Ministar financija Zdravko Marić u ekskluzivnom razgovoru za RTL Danas objasnio je kako će Hrvatska potrošiti 10 milijardi eura iz Fonda solidarnosti Europske unije za potporu gospodarstvu i kako će građani Hrvatske to osjetiti.

Na pitanje ima li Hrvatska plan kuda bi išle prve milijarde, Marić je odgovorio: „Ima i mora ga imati“.

– Sjećate se kada je izbila korona, onda smo razgovarali o našim mjerama i jesu li na vrijeme, kasnimo li i slično. Dakle, fokusirali smo se na kratki rok, odnosno da treba spasiti radna mjesta i osigurati likvidnost za funkcioniranje cijelog sustava, države i njenih institucija i gospodarstva. No, tada smo rekli i da treba razmišljati o onome danu poslije kada krenu relaksacije mjera – rekao je Marić.

– Perspektiva je ta da se i u ovoj krizi vrlo jasno vidjelo da se treba razgraničiti između onoga što je u gospodarstvu strateški, na koji način i na što se treba fokusirati – kazao je Marić.

– Sada imamo jedan zaista izdašan financijski okvir koji nam kao zemlji članici daje jedan prostor da se na adekvatan način sve to skupa pripremi i da se izvori sredstava iskoriste na najbolji mogući način – kazao je Marić.

Na konkretno pitanje kamo i kome bi išle te prve milijarde, ministar Marić je kazao da su to s jedne strane javne investicije i sektor države „koji daje jedan okvir, horizontalni za sve“.

– S druge strane, to su poticaji poglavito privatnim investicijama. One su uvijek te koje bi trebale biti ključ svakog gospodarskog, ne samo oporavka, nego i rasta – kazao je Marić.

Marić je odgovorio i vidi li se kao ministar financija ako Vlada Andreja Plenkovića dobije drugi mandat.

– To ćemo vidjeti. Korak po korak – kazao je Marić.

Cijeli članak možete pročitati na: https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/3824700/ekskluzivno-ministar-maric-u-rtl-u-danas-objasnjava-kako-ce-hrvatska-potrositi-novac-iz-eu-proracuna-za-oporavak/

sjever.hr / rtl.hr

29.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.