Now Reading:
215 tisuća kuna za tradicijske obrte Krapinsko-zagorske županije
Full Article 3 minutes read

215 tisuća kuna za tradicijske obrte Krapinsko-zagorske županije

kzz

Krapinsko-zagorska županija osigurala je 215 tisuća kuna financijskih potpora za vlasnike tradicijskih obrta. Iako je prvotno bilo predviđeno 100 tisuća kuna, zbog situacije uzrokovane koronavirusom sredstva su povećana, a iz istog se razloga ove godine krenulo ranije s natječajem.

Riječ je o sredstvima koje Županija isplaćuje od 2006. godine, a simbolično dijeljenje potpora nekolicini vlasnika obrta, od njih 43 koji su zadovoljiti uvjete natječaja, održano je u petak u Mariji Bistrici.

Župan Željko Kolar kazao je kako je Marija Bistrica najjači centar tradicijskih obrta u Hrvatskoj, obrta koji su zaštićeni kao nematerijalna kulturna baština na UNESCO-voj listi.

– Županija od 2006. godine daje potporu tradicijskim obrtima i prošle smo godine imali vrlo interesantan natječaj zahvaljujući kojem je 21 tradicijski obrt dobio bespovratno 159 tisuća kuna za novu opremu i poboljšanje uvjeta rada. Ove godine smo se zbog koronavirusa odlučili da svi registrirani tradicijski obrti zaslužuju financijsku pomoć jer biti zatvoren, ne raditi tako dugo vrijeme, teško su podnijeli i obrti koji imaju puno veći promet i veću maržu. S druge strane, apeliram na one koji donose odluke da gledaju regionalno, uvažavajući specifičnosti i potrebe pojedinih obrta i regija. S obzirom na gospodarsku štetu koju je koronavirus već nanio, a pitanje je što nas čeka u budućnosti, izuzetno je bitno da odluke koje se sada donose budu precizne i da omoguće svima koji žele raditi da u ovim uvjetima otežane gospodarske aktivnosti i rade – poručio je Kolar.

Župan je ujedno zahvalio tradicijskim obrtnicima, ljudima koji imaju veliku energiju i želju da zadrže tradiciju te obećao da će i dalje pratiti situaciju i još jednom intervenirati, bude li za to potrebe.

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, ujedno i predsjednica Ceha tradicijskih obrta pri Obrtničkoj komori KZŽ, istaknula je kako ove godine sredstva nisu namijenjena samo tradicijskim umjetničkim obrtima, već svim tradicijskim obrtima na području županije.

Predsjednik Obrtničke komore KZŽ Damir Pleško zahvalio je Županiji što je iznašla i dodatna sredstva za sve one koji su se našli u teškoćama jer su morali zatvoriti svoja vrata. Kazao je kako se radi o pomoći obrtnicima da prebrode krizu, ali i pomoći gospodarstvu na području županije.

Načelnik Marije Bistrice Josip Milički kazao je kako će se pomoći pridružiti i Općina, što je odlučeno na posljednjoj sjednici općinskog vijeća. Istaknuo je da se nada da će sredstva s općinske, županijske i nacionalne razine uspjeti pomoći tradicijskim zanatima da prebrode ovu fazu.

m.furlan/sjever.hr 29.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.