Now Reading:
D. Horvat o 14 radnih nedjelja: „U ovom modelu ne zabranjujemo, mi u ovom modelu reguliramo!”
Full Article 3 minutes read

D. Horvat o 14 radnih nedjelja: „U ovom modelu ne zabranjujemo, mi u ovom modelu reguliramo!”

Ministar gospodarstva Darko Horvat danas je u Prelogu nazočio potpisivanju Ugovora o prijenosu vlasništva zemljišta između Grada Preloga i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, kako bi mogla početi izgradnja novih 20-ak POS stanova.

Između ostalog, Horvat je komentirao gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, odnosno predviđanja pojedinih analitičari da će BDP u sljedećem kvartalu pasti i za 20 posto.

-Sve analize koje smo mi radili idu u prilog tome da ćemo na kraju godine imati pad ukupne gospodarske aktivnosti negdje na razini 9 ili 9,5 posto. Isto tako analitika, ne samo hrvatska, već i europskih i svjetskih institucija daje nam optimistični rast od preko 6 posto već 2021. godine, a ono što radimo kao pripremu gospodarskog oporavka je europski novac kojim potičemo investicije, bez obzira da li one bile u industriju, infrastrukturu, ovakve investicije u izgradnju POS stanova – sve je to jedan volumen gospodarskih aktivnosti koji do kraja godine ne smije dozvoliti da Hrvatska potone više od 10 postotnih poena – rekao je Horvat.

Odgovorio je i na pitanje hoće li i kako na gospodarstvo utjecati neradne nedjelje posebno istaknuvši:
-Analize smo radili 2018. i 2019. godine i volumen trgovine nedjeljom evidentiran je na razini 8 postotnih poena ukupnog volumena od ponedjeljka do nedjelje. Ova korona nam je pokazala da se i ta neradna nedjelja vrlo elegantno može kompenzirati petkom, subotom i ponedjeljkom i upravo naše izmjene i dopune Zakona o trgovini idu u prilog tome da, usudit ću se reći dosta dugom procesu analize i razgovora sa socijalnim partnerima, predlažemo u zakonskom prijedlogu 14 radnih nedjelja. Dajemo priliku da poslodavci sami odluče o tome kojih će to 14 kod kojeg poslodavca biti. Činjenica je da sami poduzetnici, trgovci sugeriraju da je 14 nedjelja profitabilnih i na prostoru gdje je turistička djelatnost potencirana i potentna. Prihvatili smo tu činjenicu, s takvim modelom ulazimo u javnu raspravu, a na koji način ćemo iz javne i stručne rasprave izaći i kakva će konačna forma zakona biti, vidjet ćemo nakon izbora.

Na pitanje što ako taj zakon dođe na Ustavni sud na kojem je već dvaput pao pokušaj da se progura neradna nedjelja, ministar Horvat je odgovorio:
-Ovaj model je potpuno drugačiji, mi u ovom modelu ne zabranjujemo, mi u ovom modelu reguliramo i u razgovoru s pravnom strukom siguran sam da će, ako i dođe na Ustavni sud, ovakav model proći.

ak.sjever.hr

25.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.