Now Reading:
Srednja škola Ludbreg predstavila obrazovne programe za iduću školsku godinu
Full Article 5 minutes read

Srednja škola Ludbreg predstavila obrazovne programe za iduću školsku godinu

Srednja škola Ludbreg u školskoj godini 2020./2021. upisuje sljedeće smjerove:

-gimnazija (4 godine)
-strojarski računalni tehničar (4 godine)
-CNC operatera (3 godine)
-cvjećara (3 godine)
-strojobravara (3 godine)
-tokara (3 godine)
-pekara (3 godine)
-prodavača (dualno) (3 godine)
-kuhara (dualno) (3 godine)
-CNC operatera (dualno) (3 godine)
-pomoćni kuhar i slastičar (TES)
-pomoćni vrtlar (TES)

GIMNAZIJA
Gimnazijski program usmjeren je prema nastavku školovanja i pružanju općeg obrazovanje, razvijanju općih akademskih kapaciteta i omogućuje stjecanje temeljnih znanja i vještina u svim glavnim znanstvenim područjima s naglaskom na STEM područje. Samo gimnazijsko obrazovanje omogućuje mladim osobama da se razviju u samosvjesne, odgovorne i autonomne ljude širokih, raznolikih i komplementarnih znanja i vještina koji će moći vjerodostojno, produktivno i kreativno odgovoriti na izazove koji ih čekaju.

STROJARSKO RAČUNALNI TEHNIČAR
Strojarski računalni tehničar perspektivno je četverogodišnje zanimanje koje učenicima pruža širok spektar teorijskog znanja iz općeobrazovnih predmeta i struke, a koja uspješno primjenjuju u radu na praktičnoj nastavi u školi. Time razvijaju kompetencije i vještine za rad u području strojarstva, elektrotehnike i srodnim područjima na polje STEM tehnologija, a nakon završetka školovanja nudi se mogućnost nastavka obrazovanja na fakultetu poglavito u STEM području s naglaskom na tehničke fakultete (strojarstvo, elektrotehnika, mehatronika i dr.)

CNC OPERATER/OPERATERKA
Školovanje za CNC operatera/ku traje tri godine, efikasno je i traženo zanimanje koje učenicima nakon završetka školovanja pruža garanciju brzog zapošljavanja te stjecanja konkurentnosti na tržištu rada. Učenici tijekom svoga školovanja za navedeno zanimanje stječu vještine i kompetencije za samostalno upravljanje CNC strojevima i efikasno rješavanje zadanih problema. Tijekom obrazovanja stječu znanja i vještine iz općeobrazovnih predmeta, ali i strukovnih predmeta koje zatim uspješno primjenjuju u radu na praktičnoj nastavi kod poslodavca u radnom procesu strojne obrade, održavanja i proizvodnje strojnih dijelova i uređaja te industrijskim i obrtničkim radionicama i tvrtkama u svim proizvodnim granam industrije (strojarska, drvna i dr.).

CVJEĆAR/CVJEĆARKA
Trogodišnji program za zanimanje cvjećara kroz teoretsku i praktičnu nastavu osposobljava učenike za rad u cvjećarnama. Tijekom školovanja upoznaju karakteristike cvjećarske proizvodnje, vrste cvijeća i ukrasnog bilja, uvjete njihova uzgoja te način održavanja i skladištenja. Cvjećar raspolaže znanjem o prostornim i klimatskim uvjetima uzgoja cvijeća (rasadnici, klijališta, plastenici, staklenici, otvorene površine) te poznaje uzgojne mjere i zahvate u cvjećarstvu. Uz to, uči o simbolici boja i oblika cvijeća, svladava vještinu slaganja cvjetnih aranžmana, buketa, vijenaca itd.

STROJOBRAVAR/TOKAR
Školovanje za strojobravara i tokara traje tri godine, efikasno je i traženo zanimanje koje učenicima nakon završetka školovanja pruža garanciju brzog zapošljavanja te stjecanja konkurentnosti na tržištu rada. STROJOBRAVARI I TOKARI školuju se za samostalan rad na najmodernijim tokarskim strojevima, upravljanje CNC strojevima te za rad s najmodernijim CAD/CAM tehnologijama. Učenicima je osigurana praksa u školskoj radionici. Praktična se nastava jedan dan izvodi u školi, a najmanje dva dana tjedno kod licenciranog obrtnika ili u poduzeću koje ima licencu obrtničke komore.

PRODAVAČ/PRODAVAČICA (dualno)
Prodavač (DUALNO) u tijeku školovanja i kroz praksu stječe mnoga praktična znanja nužna za uspješno obavljane zanimanja (posluživanje kupca, kontrolu robe, prezentaciju, naplatu, zamatanje robe i sl.). Prodavač mora imati znanja iz područja trgovačkog računovodstva, ekonomskog poslovanja, poznavanja robe, aranžiranja, poslovne informatike, higijene prehrane i namirnica, stranih jezika, osnove psihologije marketinga i sl. Zanimanje prodavač je dinamično i odgovorno, traži se snalažljivost i spretnost te smisao za računanje u novčanom poslovanju. Posebna pozornost posvećuje se poznavanju psihologije prodaje i tehnikama vođenja prodajnog razgovora.

KUHAR/KUHARICA (dualno)
Kroz program KUHAR (DUALNO) učenici se obrazuju za pripremu svih vrsta toplih i hladnih jela, sastavljaju dnevne i tjedne jelovnike te pripremaju jela po narudžbi. Osnovni su poslovi kuhara pripremanje svih vrsta hladnih i toplih jela, za što se osposobljava u trogodišnjem školovanju uz višesatnu tjednu praktičnu nastavu u dobro opremljenom školskom praktikumu, kao i u ugostiteljskim objektima. Može se zaposliti u svim vrstama ugostiteljskih objekata, prekvalificirati se ili doškolovati u druga ugostiteljska zanimanja, kao i nastaviti školovanje uz određene uvjete na veleučilištima.

POMOĆNI KUHAR I SLASTIČAR (TES)
Učenici tijekom svog školovanja za pomoćnog kuhara/slastičara (TES) po prilagođenom programu ili individualiziranom programu uz općeobrazovne predmete stječu znanja i vještine iz strukovnih predmeta koje zatim primjenjuju u praktičnoj nastavi. Pomoćni kuhar/slastičar dio je tima osoblja ugostiteljske kuhinje. Najaktivniji je u poslovima pripreme namirnica, pomaže u pripremanju namirnica, skladištenju, mehaničkoj obradi namirnica uz pomoć alata i strojeva prema uputama kuhara, zatim pomaže pri prigotovljavanju namirnica te poslovima čišćenja i pranja nakon obavljenog posla. Nakon završetka trogodišnjeg školovanja stječe nižu stručnu spremu (NSS).

POMOĆNI VRTLAR (TES)
Učenici tijekom svog školovanja za pomoćnog vrtlara (TES) po prilagođenom ili individualiziranom programu uz općeobrazovne predmete stječu znanja i vještine iz strukovnih predmeta koje zatim primjenjuju u praktičnoj nastavi. Pomoćni vrtlar radi jednostavnije poslove u vrtlarskoj proizvodnji, odnosno u uzgoju povrća, voća, cvijeća i ukrasnog zelenila u vidu obrade tla, sjetve, preše, sadnje, zalijevanja, plijevljenja, okopavanja, zaštite, gnojidbe, prihrane i berbe vrtnog bilja, sudjeluje u održavanju i zaštiti voćaka i vinove loze, berbi i preradi plodova, održavanju i zaštiti cvijeća, travnjaka i ukrasnog zelenila uz nadzor kvalificiranog radnika. Nakon završetka trogodišnjeg školovanja stječe nižu stručnu spremu (NSS).

Više o obrazovnim programima Srednje škole Ludbreg može pročitati OVDJE.

www.sjever.hr

21.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.