Now Reading:
U Zagorju 13. dan za redom nema novozaraženih, više od stotinu osoba ozdravilo!
Full Article 4 minutes read

U Zagorju 13. dan za redom nema novozaraženih, više od stotinu osoba ozdravilo!

Danas je 13. dan otkako na području Krapinsko-zagorske županije nema novooboljelih, rekao je na konferenciji za novinare načelnik županijskog stožera civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek.


-Ukupno do danas imamo 101 ozdravljenu osobu, a još uvijek imamo 37 aktivnih osoba. U proteklih 48 sati testirano je 176 uzoraka, od kojih su 174 uzorka negativna, a za dvije osobe još čekamo nalaze. Do sada je ukupno testirano 2.205 uzoraka. Što se tiče kršenja mjera, do jučerašnjeg dana nije bilo kršenja mjera samoizolacije, a obavljeno je 6 provjera, niti su zabilježeni slučajevi kršenja mjera o propusnicama.

Od danas više ne trebamo propusnice, ali se moramo i dalje pridržavati mjera, kako nam se ne bi dogodio slučaj kao na otoku Braču, rekao je Ferek-Jambrek te dodao:
-Za prekogranične radnike Krapinsko-zagorske županije važna je novost da je dozvoljen kretanje na području Slovenije, tako da ti radnici od danas nisu u samoizolaciji, ali se moraju pridržavati mjera. Nakon više od dva mjeseca ti ljudi konačno mogu normalno živjeti i normalno se kretati.

Načelnik Stožera kazao je i da su u petak primili zahtjev termi za otvaranjem bazena.

-Unutarnji bazeni su otvoreni, a što se tiče vanjskih, Stožer je imao sjednicu s epidemiološkom službom, zatražili smo od Nacionalnog stožera da razmotri tu situaciju i u roku od sat vremena dobili informaciju da će vanjski bazeni biti otvoreni od 17. svibnja, bude li situacija povoljna – zaključio je.

Tihomir Vančina, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana rekao je kako se nadao da će danas moći reći da je bolnica COVID free bolnica.
-Imamo pacijenta koji je drugi put negativan i otpustit ćemo ga iz infektološkog odjela, no imamo pacijenticu za koju smo se nadali da će drugi nalaz biti negativan, ali je došao pozitivan. Ona do daljnjeg ostaje na našem odjelu što znači da imamo jednog pacijenta – rekao je Vančina te dodao:
-Danas je gužva ispred bolnice bila veća nego prošli tjedan s obzirom da smo aktivirali sve ambulante, cijelu bolnicu što se tiče pregleda, operacija i svega što podrazumijeva normalnu zdravstvenu skrb. Građani su strpljivi, drže razmak i drže se uputa. Iz dana u dan pratit ćemo liste čekanja, evaluirati ih i prilagođavati se da pacijenti dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Doktorica Bojana Mahmutović iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije rekla je da je epidemiološka situacija u županiji zadovoljavajuća te istaknula:
-Trenutno je broj ozdravljenih osoba triput veći od broja osoba koje se smatraju oboljelima i nadamo se da će se ovakvo pozitivno kretanje nastaviti u narednim tjednima. Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije počeo je raditi u punom opsegu, Mikrobiologija je počela svoje redovno radno vrijeme, higijensko-epidemiološki odjel,, mi i dalje sanitarne preglede obavljamo samo u ispostavi u Zaboku, od 7 do 9 sati. Molim građane da se još malo strpe, ne znam kada ćemo imati mogućnosti otvoriti ostale ispostave.

Župan Željko Kolar govorio je, između ostalog, o daljnjim aktivnostima Županije, vezanim uz pomoć gospodarstvenicima u ovim teškim vremenima.

-Mi smo u petak proslijedili treću tranšu pomoći u zaštitnim sredstvima Obrtničkoj i Gospodarskoj komori, a riječ je o 15 tisuća maski, 20 tisuća rukavica, 350 litara dezinfekcijskih sredstava i 380 vizira, kako bi onima koji su počeli danas raditi na neki način olakšali ponovno otvaranbje njihovih obrta i lokala, s obzirom da su bili bez prihoda mjesec i pol dana. Pravovremena ponoć, nekad i manja, znači više nego kada si ti u punoj gospodarskoj aktivnosti – kazao je župan.

Dodao je da ga posebno veseli što raste broj ozdravljenih:
-Prešli smo brojku od 100 ozdravljenih na području Krapinsko-zagorske županije, 13. dan za redom nemamo ni jednog zaraženog i polako, ali sigurno idemo prema tome da ozdrave svi na području županije i da budemo „korona free” županija. Poučeni ovime što se dogodile na otoku Braču te liberalizacijom i popuštanjem mjera koja se dogodila, ne smijemo zaboraviti da se nismo riješili virusa, odnosno opasnosti da se zarazimo. Pozivam sve naše stanovnike da se pridržavaju uputa, kako se ne bi s mjerama ograničenja trebali vraćati na staro.

ms i ak/sjever.hr

11.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.