Now Reading:
U POVODU DANA GRADA KLANJCA: Gradonačelnik Brlek otvoreno o uspješnih godinu dana koja je iza nas, ali i izazovima i projektima koji očekuju taj zagorski grad
Full Article 9 minutes read

U POVODU DANA GRADA KLANJCA: Gradonačelnik Brlek otvoreno o uspješnih godinu dana koja je iza nas, ali i izazovima i projektima koji očekuju taj zagorski grad

Ove godine Grad Klanjec zbog novonastale situacije s koronavirusom svoj dan slavi bez Svečane sjednice. No, unatoč krizi, u Gradu se ne staje s realizacijom projekata. U razgovoru s gradonačelnikom Grada Klanjca, Zlatkom Brlekom, doznajemo koji projekti su realizirani u prošloj godini, koji projekti će se realizirati, koje mjere je Grad donio kako bi pomogao obrtnicima i poduzetnicima, da li je donio mjere vezane uz pomoć građanima.

1. S obzirom na epidemiju uzrokovanu koronavirusom i mjerama koje propisuje Nacionalni stožer, na koji će se način obilježiti Dan grada Klanjca?

U našem svakodnevnom životu puno se toga promijenilo i to u samo dva mjeseca. Tako je ne samo meni kao gradonačelniku, nego i svim građanima Grada Klanjca, ali i svima onima koji nam rado dođu, neobično bez svih onih tradicionalnih događanja vezanih uz Dan grada.   Nedostaje nam susret s dragim suradnicima i prijateljima na svečanoj sjednici, ovogodišnjim dobitnicima priznanja, a jednako tako i naša druženja na trgu i Cesargradu, kod sv. Florijana, sportska i kulturna događanja. Ove godine imali smo stvarno lijepe planove, od Tončekovih dana uz 120. godišnjicu rođenja Antuna Augustinčića do glazbenih programa, ali ovoga je trenutka najvažnije zdravlje svakog našeg sugrađanina. Siguran sam da će biti prilike i da ćemo sve što smo propustili uskoro nadoknaditi.


2. Prošle godine se puno radilo, koje biste projekte izdvojili u protekloj godini?

Mogu reći da je dobra godina iza nas. Dugo smo čekali početak gradnje novog dječjeg vrtića i prošle godine smo započeli uz pomoć sredstava EU fondova, a bavili smo se i onom manje sretnijom stranom života jednako potrebnom u našoj sredini. Jedan od važnijih projekata u prošloj godina bila je i adaptacija grobne kuće na groblju sv. Filip, gdje smo nakon puno godina omogućili dostojan način ispraćaja pokojnika. Radilo se na projektnoj dokumentaciji za proširenje gradskog groblja u Klanjcu, projektima za izradu novih stepenica na prečkom putu, uređenja Spomen parka. Jedna od vrednijih investicija bilo je otvorenje reciklažnog dvorišta Medvedov Jarek u vrijednosti 2.043.000 kuna, od čega su 1.700.000 kuna europska sredstva, dobivena na temelju ugovora između Grada Klanjca i Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva zaštite okoliša, 240 tisuća kuna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i 85 tisuća kuna sredstva Grada Klanjca. Završena je sanacija odlagališta komunalnog otpada Medvedov Jarek u vrijednosti 9.414.333,40 kn, od čega nam je Fond za zaštitu okoliša sufinancirao sa  73,92%. Asfaltirane su nove ceste u dužini kilometar i pol čiji su radovi bili vrijedni preko 500 tisuća kuna, a izgrađeno je i preko 600 metara novog nogostupa uz županijsku cestu u vrijednosti preko 700 tisuća kuna. Uz ove investicije koje se financiraju iz gradskog proračuna, provodimo i devet europskih projekata od kojih je najvažniji „Popodne u vrtiću'”. Ovim projektom omogućili smo produženi boravak djece u vrtiću koji sada radi do 19 sati. Neke projekte smo prijavili i na druge natječaje poput ZABA-inog natječaja i natječaja Zaklade ADRIS i to projekt uređenja Centra za posjetitelje i Kuće europskih himni – kulturna baština Klanjca te završili građevinske radove u izložbenom prostoru za sarkofage obitelji Erdödy, pred završetkom je izrada mobilne aplikacije s proširenom stvarnosti za tri točke Puteva Lijepe naše i postavljanje tabli s QR kodovima. Zaklada ADRIS nam je sufinancirala projekt sa 60 tisuća kuna. Uz sve ove projekte mislimo i na naše najmlađe. U gradskom proračunu osigurane su financijske potpore za učeničke i studentske pomoći na osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školovanju, sufinancira se prijevoz osnovnoškolaca i srednjoškolaca.

3. Iako je u proteklih dva mjeseca dosta toga stalo zbog epidemije projekti na području Grada se zasigurno provode? Koje bi projekte izdvojili?

Jasno je da će se naši planovi za ovu godinu morati mijenjati. Kako će na kraju izgledati i sam Proračun Grada Klanjca nakon epidemije koronavirusa i mjera koje su utjecale na gospodarske aktivnosti, jako je teško ovog trenutka procijeniti. Na samom početku godine potpisali smo ugovor s izvođačem radova za zamjenu javne rasvjete novom LED rasvjetom. Projekt je težak 1.500.000 kuna koji se financira iz kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj uz kamatnu stopu od 0,25 %. Na ovaj način smanjiti ćemo potrošnju električne energije kao i troškove održavanja. Uz projekt zamjene LED rasvjete, radimo i na projektu besplatnog wi-fi-ja u središtu Klanjca za što je Grad dobio voucher od 15.000 eura. Očekujemo i EU sredstva za uređenje amfiteatra u Spomen parku znamenitih Klanjčana. S ministarstvom kulture treba se potpisati ugovor za nastavak radova u Kući europskih himni, ali to ovisi o rebalansu državnog proračuna. U planu je investicija u vrijednosti 400 do 500 tisuća kuna, izgradnja novih stepenica na prečkom putu od Mihanović Dola prema središtu Klanjca U planu je bila i izgradnja novih stepenica na tzv. prečkom putu od Mihanović Dola prema središtu Klanjca. Ovoga trenutka jako je teško reći što ćemo od svega toga moći realizirati.


4. Jedan od tih projekata je zasigurno i gradnja vrtića?

Što se tiče gradnje dječjeg vrtića, jako sam zadovoljan njegovom realizacijom. Jako dugo smo čekali na njegovu gradnju, a sada je pri samom kraju. Vrijednost gradnje dječjeg vrtića iznosi 11 milijuna kuna, a EU sufinancira sa nešto manje od 7,5 milijuna kuna. S obzirom na njegov neobičan izgled, mnogi u Klanjcu ga zovu gljivica, niknuo je baš kao gljiva poslije kiše. Rok izgradnje vrtića je Božić 2020. godine, kako je izvođač radova obećao.  Blaga zima, jako lijepo vrijeme osiguralo je da planovi napreduju i brže od plana. Vanjski radovi su pri kraju, uređuje se okoliš i predstoji nam unutarnje uređenje.
Izgradnjom vrtića napokon ćemo imati prostor za jasličku grupu što je u Klanjcu prijeko potrebno, a znatno će se poboljšati uvjeti boravka djece svih vrtićkih dobi. Ono što posebno veseli je porast broja novorođene djece. Grad Klanjec je isplatio novčane potpore roditeljima za čak 32 djece.


5. Zbog novonastale situacije veliki broj obrtnika i poduzetnika bio je prisiljen zatvoriti svoje radnje ili su radili u manjem obimu. Je li Grad donio, ili će donijeti, određene mjere kako bi pomogao obrtnicima i poduzetnicima?

Predložio sam Gradskom vijeću donošenje odluka o oslobađanju od plaćanja komunalne naknade i zakupa javnih površina za poduzetnike koji su obuhvaćeni protuepidemijskim mjerama Stožera civilne zaštite Republike. Tih obveza i to za razdoblje od 01.01. do 30.06. sigurno će biti oslobođeni svi naši gospodarstvenici koji nisu radili zbog Odluke o mjerama ograničavanja rada u trgovini i uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja. Uz ove mjere Grad Klanjec je, kao mjeru pomoći, privremeno zaustavio slanje svih ovrha prema postojećim dužnicima.


6. Planirate li, u sklopu svojih zakonskih i financijskih mogućnosti, donijeti pojedine mjere i za pomoć građanima budući i oni trpe posljedice?

Tako je. Dio mjera za ublažavanje posljedica krize odnosi se i na naše sugrađane. Tako će plaćanja komunalne naknade biti oslobođeni građani koji su ostali bez posla, a obveze prema gradu, ako nisu plaćene u previđenom roku, moći će se podmiriti bez plaćanja zateznih kamata. Dio mjera odnosi se na roditelje djece koja pohađaju vrtić, pa smo roditelje oslobodili plaćanja vrtića i mislim da je to bila normalna reakcija i to iz dva razloga. Prvo, djeca su prestala ići u vrtić, roditelji su se morali snaći na drugi način i drugo, korektno je da ne moraju platiti uslugu koju nisu koristili. No,uz sve ovo bilo je važno i pokazati na samom početku krize da građani u ovoj neugodnoj situaciji nisu sami i da će Grad sigurno pomoći u okviru svojih ovlasti i mogućnosti. Ovisno o nastavku ove situacije, razmišljati ćemo što i kako dalje.


7. Na kraju molimo Vašu poruku građanima Klanjca u povodu Dana grada

Vjerujem i siguran sam da će svatko od nas svojom odgovornošću pridonijeti tome da što prije svi zajedno stanemo na kraj ovoj pandemiji i vratimo se normalnom životu. Nama Zagorcima nije strana kriza, niti je ovo prvi put da smo suočeni s problemima, nije nam nepoznat niti strah od neizvjesne budućnosti. I kao pojedinci i kao zajednica, koja se uvijek znala držati skupa kad je najpotrebnije, prihvaćamo ovaj izazov iz kojega ćemo izaći jači i bolji ljudi. Pozivam sve svoje Klanjčanke i Klanjčane, na zajedništvo, solidarnost, razumijevanje, pomoć i potporu. Uz čestitku dobitnicima gradskih priznanja, čestitam Dan grada, a vatrogascima čestitam blagdan sv. Florijana njihovog nebeskog zaštitnika i zaštitnika našeg grada, uz želju da se čim prije završi ova korona kriza, kako bi se mogli družiti na našem trgu ili Pikniku na Cesargradu i uživati kulturnim događanjima našeg Kulturnog centra i gradske knjižnice.

m.sopek/sjever.hr 04.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.