Now Reading:
U Koprivničko-križevačkoj županiji još pet osoba ozdravilo
Full Article 4 minutes read

U Koprivničko-križevačkoj županiji još pet osoba ozdravilo

U Koprivničko-križevačkoj županiji ovog ponedjeljka nema novooboljelih osoba od koronavirusa. I dalje je 70 osoba pozitivnih na ovaj virus dok je danas još pet osoba proglašeno zdravima, čime su ukupno 23 osobe ozdravile od virusa COVID-19, rekao je na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije načelnik Stožera Ratimir Ljubić.

– Iza nas je prva faza pokretanja gospodarskih djelatnosti, a današnja druga faza popuštanja mjera otvara javni i privatni zdravstveni te uslužne djelatnosti poput frizerskih te kozmetičkih salona. Tijekom vikenda održana su i misna slavlja i na prostoru Koprivničko-križevačke županije sve je proteklo u najboljem redu, bez nekih većih kršenja propisanih mjera. Što se tiče županijskih zdravstvenih ustanova, Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije radi u punom opsegu, no pacijenti se moraju naručiti telefonski kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve, a na ulazu u Dom zdravlja i dalje se radi trijaža. Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije upravo je danas donio i jednu odluku vezanu za Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnice. Naime, u svrhu očuvanja mentalnog zdravlja štićenika i korisnika našeg Doma, koji su zdravi i nisu pozitivni na COVID-19 te su zbog propisanih mjera zatvoreni u svojim sobama, njima je dozvoljena šetnja u dvorištu Doma uz nadzor i pomoć zaposlenika Doma – objasnio je Ljubić.

Na današnjoj konferenciji za medije o epidemiološkoj slici u Koprivničko-križevačkoj županiji govorila je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla koja je naglasila kako je epidemiološka slika u Podravini i Prigorju i dalje dobra.

– S današnjim danom imamo ukupno 70 oboljelih: 23 osobe od danas se vode kao ozdravile, četiri su osobe preminule, a aktivno je još uvijek, odnosno pozitivno 43 osobe sa simptomima ili bez simptoma koronavirusa. Što se tiče epidemiološke slike u koprivničkom Domu za starije i nemoćne osobe, tamo je pozitivno 40 osoba: tri su osobe preminule, a 37 ih je pozitivno i to šestero zaposlenika te 31 štićenik koji su hospitalizirani, dok je njih četvero hospitalizirano u bolnicama u Zagrebu. Uskoro se očekuje i ponovno testiranje pozitivnih osoba i njihovih kontakata, a situacija u općoj populaciji stanovništva je pozitivna i dobra. Tri osobe iz opće populacije iz zdravstvenog sustava još su uvijek pozitivne no nemaju simptome te uskoro idu na novo testiranje, kao i još tri osobe iz opće populacije koje nemaju veze sa zdravstvenim sustavom – rekla je Vadla te pozvala sugrađane na daljnje poštivanje svih propisanih mjera zaštite.

U koprivničkoj Općoj bolnici „Dr. Tomislav Bardek“ u tijeku su pripreme reaktivacije bolničkog sustava i vraćanja sustava u normalan režim rada.

– Provodi se niz aktivnosti u bolničkom i vanbolničkom sustavu kako bi se napravilo sve što je potrebno te obavilo sve što je bilo predviđeno tijekom epidemije, ali se zbog propisanih mjera nije moglo obaviti. U koprivničkoj bolnici priprema se sustav kako bi se na siguran i kvalitetan način obavilo sve što je potrebno, kao što su operacije te dijagnostika, odnosno poliklinički pregledi pacijenata. Prema tim mjerama reaktivacije zdravstvenog sustava, pacijenti će u našoj bolnici kroz nekoliko dana moći obaviti sve što treba vezano uz polikliničke preglede, a operacije će vjerojatno krenuti od idućeg ponedjeljka, 11. svibnja. Ažurirat će se liste čekanja u svim bolničkim djelatnostima gdje smo i definirali modus rada u novom režimu. Sve vezano uz način novog funkcioniranja u koprivničkoj Općoj bolnici kao i što sve pacijenti moraju napraviti prije dolaska i tijekom boravka u bolnici, bit će objavljeno na Internet stranici bolnice – rekao je ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić.

Načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac naglasio je kako su policijski službenici tijekom travnja na području županije kontrolirali 35 tisuća građana, odnosno valjanost propusnica.

– Njih 420 nije imalo važeće propusnice, bilo da se radi o prvom sistemu propusnica ili kao što je trenutno na snazi, e-propusnice. Također su policijski službenici kontrolirali i poštivanje izrečenih mjera samoizolacije pa je tijekom travnja zabilježeno 30 osoba koje su kršile izrečene mjere, a od početka epidemije u našoj županiji 64 osobe su kršile izrečene mjere, od toga pet osoba po dva puta – pobrojao je načelnik Štimac.

foto: arhiva

sjever.hr

04.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.