Now Reading:
Evo kako najlakše i najbrže dezinficirati platnene maske – ako ih nemate, tu je Varteks!
Full Article 2 minutes read

Evo kako najlakše i najbrže dezinficirati platnene maske – ako ih nemate, tu je Varteks!

Stručnjaci tvrde da nema potrebe prati platnene maske nakon svakog nošenja, možete ih jednostavno dezinficirati.
Istraživanje objavljeno u časopisu “International Society for Respiratory Protection” trebalo bi pridonijeti značajnom smanjivanju pritiska na zalihe medicinskih maski tijekom pandemije koronavirusa, piše Metro portal.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), koronavirus prenosi se primarno kašljem i kihanjem. Kapljice sline i iscjedak iz nosa mogu nositi virus. Može se direktno prenijeti ako, na primjer, neko s infekcijom kašlje ili kihne, a druga osoba u neposrednoj blizini udahne te kapljice. 
Kao posljedica toga, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju nošenje platnenih maski za lice u situacijama kada je teško ili nemoguće držati udaljenost od dva metra između ljudi.

Ovo svi imamo kod kuće!

Istraživači koji stoje iza ove studije namjeravali su na siguran način istražiti načine dezinfekcije maski. Proučavali su sredstva za dezinfekciju maski i sredstva za zdravstvene radnike, jer višestruka upotreba platnenih maski može olakšati pritisak na smanjene zalihe, piše Metro portal.
Autori istraživanja pozivaju se na prethodna istraživanja koja pokazuju da je grijanje maski na 70 stupnjeva efikasno u uništavanju koronavirusa. Iako su se druge tehnike dezinfekcije pokazale efikasnima, grijanje može obaviti svatko tko ima pristup peći ili glačalu.

Sve što treba učiniti je da po dolasku kući uključite peglu i parom sterilizirate masku koju ste nosili.
Naime, glačalo na paru od 100 stupnjeva je najbolja dezinfekcija, ne samo za maske, već i za sve stvari koje ste nosili na sebi; majice, sakoe, hlače.
Dovoljno je samo jednom prijeći glačalom sa svake strane, kako bi vaše maske, pa i odjeća, bili 100 posto dezinficirani.

Mnogi hrvatski proizvođači odjeće preusmjerili su dio proizvodnje na izradu platnenih maski koje možete kupiti po povoljnim cijenama . Jedna od njih je varaždinski Varteks koji perive maske nudi po cijeni od 9,45 kn.

www.sjever.hr

27.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.