Now Reading:
Pripremljen novi projekt – fond za poslovne anđele u sferi društvenog poduzetništva
Full Article 3 minutes read

Pripremljen novi projekt – fond za poslovne anđele u sferi društvenog poduzetništva

Krapinsko-zagorska županija okupila je jake partnere te je pripremljen i prijavljen novi projekt – osmišljavanje i uspostava novog fonda za poslovne anđele koji žele ulagati u društveno odgovorne projekte. Projekt pod nazivom Business Angel Impact Fund prijavljen je na program Europske komisije pod nazivom Aktivnosti za jačanje razvoja financijskog tržišta za društvene poduzetnike.

Projektom je osmišljen niz prilagođenih aktivnosti koje će se baviti glavnim izazovima tržišta financiranja socijalnih poduzeća u Hrvatskoj kako bi se postigao postavljeni cilj: stvoriti novi financijski instrument za ulaganja u poduzeća s istaknutim društvenim utjecajem u Hrvatskoj.

Projekt će provoditi 5 partnera: Krapinsko-zagorska županija koja je nositelj projekta te partneri – Hrvatska udruga poslodavaca, Feelsgood Capital Partners d.o.o., Zagorska razvojna agencija i Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije d.o.o..

Glavne aktivnosti koje će se provoditi u vremenskom horizontu od 18 mjeseci su: osmišljavanje i provedba edukacija investicijske spremnosti za 100 odabranih tvrtki u Hrvatskoj, edukacija 20 poslovnih anđela u Hrvatskoj te formiranje ko-investicijskog fonda poslovnih anđela i Europskog investicijskog fonda za ulaganja u društveno odgovorne poslovne poduhvate. Rezultati se očekuju do kraja 2020. godine, a projekt bi trebao započeti početkom 2021. godine.

U Hrvatskoj postoje brojne prepreke širenju poslovanja društvenih poduzetnika, a gotovo se poklapaju s izazovima „tradicionalnog„ poduzetništva. Većinom govorimo o nedostatku poslovnih kompetencija menadžmenta, neiskustvu i nedostatku znanja i vještina za poslovno planiranje, marketing, financijska sredstva, kao i brojne administrativne i pravne prepreke koje se javljaju kod svakog poduzetničkog pothvata u Hrvatskoj. Strategija za razvoj socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj kaže da su slabosti ovog sektora u Hrvatskoj slaba vidljivost socijalno-poduzetničkog koncepta na svim razinama, nedostatak tržišta „socijalnog kapitala“ – financijski instrumenti, potencijalni privatni investitori i kreditiranje pod povoljnim uvjetima, niska razina upravljačkih i poduzetničkih znanja i vještina te ovisnost o EU fondovima i natječajima. Stoga se projekt fokusira upravo na jednostavan zadatak jačanja samoodrživosti socijalnih poduzetnika i to uvođenjem novih financijskih mehanizama i mogućnosti financiranja.

www.sjever.hr/kzz.hr 21.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.