Now Reading:
Ministrica Divjak o maturi – lipanj ili srpanj?
Full Article 2 minutes read

Ministrica Divjak o maturi – lipanj ili srpanj?

divjak

Mjesec je dana prošlo od odluke da se zbog krize s koronavirusom prekida nastava u školama i na fakultetima, a kako će biti dalje za RTL je govorila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Ona je za utorak sazvala sastanak ministara EU zbog mature i upisa na fakultete.

– Gotovo sve škole u Europi su zatvorene, rade jedino vrtići u Švedskoj i niži razredi u školama. Glavne teme su vezane uz završne ispite, ocjenjivanje i mature. 14 članica još nije donijelo odluke o tome kada će biti državna matura, među njima je i Hrvatska. 9 članica je donijelo odluke da će biti krajem svibnja, u lipnju i srpnju, dok će u Portugalu biti u kolovozu. Nama državna matura upada u vrijeme lipnja i ako epidemiološka situacija to dopusti i ako budu takve upute Stožera ja vjerujem da ćemo prvi scenarij da matura bude u lipnju, eventualno srpnju, i ostvariti – rekla je Divjak.

– Moramo čekati upute epidemiologa, za sada je izgledno da će to biti lipanj. Mi razrađujemo i druge korake, ali nitko ne zna kakva će biti situacija – naglasila je.

Kada je riječ o upisima u srednje škole, Divjak kaže da se natječaj raspisuje obično u svibnju, a upisi najvećim dijelom idu online preko e-upisa. Ministrica je ponovila da će ocjene biti zaključene na kraju osmog razreda tako da oko toga ne očekuje probleme.

Upisi u osnovne škole su za sada odgođeni, a ministrica kaže da se u EU razmatra da se oni provedu bez prisustva djece.

Cijelu vijest možete pogledati ovdje.

sjever.hr / rtl.hr

14.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.