Now Reading:
Župan Kolar: Županija uplatila prve donacije. Štete od potresa prelaze 80 milijuna kuna?
Full Article 3 minutes read

Župan Kolar: Županija uplatila prve donacije. Štete od potresa prelaze 80 milijuna kuna?

Uz koronavirus, odnosno krizu uzrokovanu epidemijom, na području Krapinsko-zagorske županije je i dodatan problem sanacije objekata oštećenih u potresu koji je Zagreb i tu županiju pogodio prije 15 dana.

Župan Željko Kolar je govoreći o potresu, odnosno o prikupljenim donacijama, podsjetio da se štete mjere u više desetaka milijuna kuna. Na području Gornje Stubice zasada oko 50 milijuna, Donja Stubica ima štete od otprilike 20-ak te još 10-ak milijuna na području općine Marija Bistrica.

-Ljudi koji su nastradali s pravom očekuju da se i županija uključu u sanaciju tih kuća. Razgovarao sam s ministrom Štromarom oko prijedloga novog zakona, međutim, sutra će biti zadnji sastanak radne skupine. Pažljivo ćemo proučiti prijedlog zakona, dati svoje primjedbe, i kada se zakon donese konkretno ćemo znati kako će se Vlada uključiti u obnovu objekata. Onda ćemo mi odrediti sa kojim ćemo se mjerama uključiti – najavio je Kolar dodajući da je Krapinsko-zagorska županija već uplatila 100 tisuća kuna donacije na račun žiro-računa “Gupčev kraj” koji je otvoren na temelju dogovora Gornje i Donje Stubice.

Kolar je spomenuo i da je dnevno u kontaktu s načelnikom općine Marija Bistrica, Josipom Miličkim, te je najavio da će i njima u utorak u općinski proračun prebaciti 50-ak tisuća kuna za pomoć onima čiji su objekti stradali u potresu.

Kao bitno je naglasio da su svi oni, čije kuće su toliko stradala u potresu da se u njima ne može boraviti, odmah nakon potresa dobil smještaj. Inače, 13 obitelji je smješteno u Hotelu Jezerčica te još toliko kod svojih obitelji. S područja Donje Stubice tri su obitelji morale iseliti i smjestile su se kod svojih obitelji dok su četiri obitelji iz Marije Bistrice privremeno smještene u kontejnere koje je zatražila općina.

s.kalajdžija/sjever.hr 06.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.