Now Reading:
Poznati dobitnici đurđevačkih javnih nagrada i priznanja – Željku Caru Nagrada za životno djelo
Full Article 4 minutes read

Poznati dobitnici đurđevačkih javnih nagrada i priznanja – Željku Caru Nagrada za životno djelo

Željko Car

Željko Car, poznati fotograf, novi je dobitnik Nagrade za životno djelo Grada Đurđevca. Odlučili su to đurđevački vijećnici na prvoj elektronskoj sjednici Gradskog vijeća.

Željko Car nagradu će dobiti za ostvarene rezultate i dugogodišnji rad na području umjetničke fotografije, a povodom 70 godina života, 50 godina bavljenja fotografijom te 35 godina uspješne međunarodne izlagačke djelatnosti u foto umjetnosti, stoji u objašnjenju Nagrade. Car je Za kreativne dosege svojih fotografija osvojio je više od 250 nagrada i priznanja, priredio 15 samostalnih izložbi te sudjelovao na brojnim likovnim kolonijama. Zbog visokih umjetničkih dosega kojima oblikuje i prezentira svoje foto-radove, Međunarodna federacija fotografske umjetnosti dodijelila mu je prije četiri godine počasno priznanje umjetnika fotografije FIAP-a, a uspješan je i na međunarodnim izložbama diljem svijeta.

Osim dobitnika Nagrade za životno djelo, vijećnici Gradskog vijeća izglasali su i dobitnike Zlatne plakete Sveti Juraj. Javno priznanje Zlatna plaketa „Sveti Juraj“ biti će Nedjeljka Bocak iz Đurđevca za nesebičan angažman u udomljavanju djece u svojoj obitelji, neprestano zagovaranje prava udomitelja i udomljenje djece te konstantno promoviranje udomiteljstva. Udruga „Peski-Art Đurđevac“ također je dobitnik Zlatne plakete Sveti Juraj koja će im se dodijeliti za dosadašnje aktivnosti, ostvarene rezultate i organiziranje niza kulturnih projekata čime je Udruga postala nezaobilazni čimbenik kulturnog života Đurđevca. Zlatnu plaketu dobit će i trgovačko društvo Bauwerk Boen d.o.o. za ostvarene izvanredne rezultate u proizvodnji, povećanje broja zaposlenih, a time i omogućavanja rješavanja egzistencijalnih pitanja i podizanja životnog standarda svojih zaposlenika.

Povelju Grada Đurđevca, koja se dodjeljuje građanima, udrugama, ustanovama, trgovačkim, društvenim i drugim pravnim osobama za uspjehe u poslovanju, zasluge za razvoj Grada Đurđevca, unapređivanje kvalitete življenja u Gradu Đurđevcu te promicanju ugleda Grada Đurđevca u zemlji i svijetu, a naročito za volonterski rad u razvitku svih pobrojanih područja života, dobit će ekipa vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac: Danijel Barberić, Željko Zalar i Hrvoje Ređep, koji su prilikom redovnog obavljanja radnih zadataka nesebično priskočili u pomoć spašavanju života kućnog ljubimca koji je nekoliko dana bio zaglavljen u odvodnoj cijevi ispod mosta koji vodi u dvorište. Alatima su proširili rupu, uvukli se unutra i psa izvukli na sigurno. Povelju dobiva i učenik Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Luka Rogoz, za promicanje ugleda Grada Đurđevca. Luka je prvak na županijskoj razini iz nekoliko predmeta: matematike, informatike i geografije, a u prošloj školskoj godini bio je treći na državnom natjecanju iz geografije te je kao član hrvatske reprezentacije bio sudionik geografske olimpijade u Hong Kongu. I u ovoj školskoj godini nastavio je nizanje uspjeha pa se ponovno ističe kao prvi iz matematike, geografije i informatike na županijskim natjecanjima, a i izvrstan je učenik đurđevačke Gimnazije s prosjekom ocjena od 5,00. Članovi KUD-a „Petar Preradović“ Lucija Lenardić i Dorian Rupčić također su dobitnici Povelje Grada Đurđevca za promicanje ugleda te promociju kulturnog nasljeđa. Oni su svojim nastupima s folklornim društvom sudjelovali na gotovo svim gradskim manifestacijama i događanjima vezanim uz promociju Đurđevca i Podravine. 2019. godine Lucija i Dorian osvojili su prvo mjesto na manifestaciji DRMEŠ-DA! u konkurenciji od ukupno 14 plesnih parova iz Hrvatske i Austrije, a uspjeh su ostvarili koreografijom Kristine Benko Markovica „Čardaš po naše“ te svojom izvedbom međimurskog čardaša oduševili stručni žiri. Početkom 2020. godine postali su aktivni asistenti voditelju u KUD-u „Petar Preradović“. Povelju dobiva i Ljubica Babec iz Čepelovca koja je kroz dugi niz godina nesebičnog darivanja krvi spasila brojne ljudske živote, a Povelja joj se dodjeljuje za plemenitost i humanost. U znak zahvale za 75 puta darovanu krv primit će i Red Danice Hrvatske.

Kako je svečana sjednica povodom Dana Grada Đurđevca zbog trenutne situacije s koronavirusom odgođena, nagrade dobitnicima gradskih priznanja bit će uručene na sjednici koja će se naknadno organizirati, poručuju u Gradu Đurđevcu.

fotografije: Željko Car

sjever.hr

02.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.