Now Reading:
PORUKA ŠEFA NACIONALNOG STOŽERA BOŽINOVIĆA: 1. travanj nemojte koristiti za lansiranje dezinformacija i zavaravanje javnosti u vezi koronavirusa
Full Article 2 minutes read

PORUKA ŠEFA NACIONALNOG STOŽERA BOŽINOVIĆA: 1. travanj nemojte koristiti za lansiranje dezinformacija i zavaravanje javnosti u vezi koronavirusa

Dan prvoaprilske šale je običaj popularan još od 19. stoljeća, dan nije nacionalni praznik u niti jednoj zemlji, ali je prihvaćen u većini europskih kultura, SADu i Indiji. Na taj dan ljudi jedni drugima smišljaju bezopasne smicalice ili objavljuju krivotvorene ili lažne novosti, priče ili informacije.

Cilj je da se primjerice članove obitelji, prijatelje, poslovne kolege, itd. želi dovesti u smiješan položaj i da se svi pri tom zabave. Tisak i drugi mediji na ovaj dan često objavljuju lažne i nevjerojatne vijest koje se često objasne tek idući dan. No, ove godine taj običaj je posebno osjetljiv zbog koronavirusa odnosno mogućih prvoaprilskih šača vezano uz globalnu pandemiju.

Stoga je voditelj Nacionalnog stožer i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poslao posebno upozorenje i apel svima onima koji planiraju smišljati šale.

Pritom je pozvao sve šaljivdžije da 1. travnja, dan kada se zbijaju šale i puštaju lažne obavijesti, ne koriste za lansiranje dezinformacija i zavaravanje javnosti u vezi koronavirusa. Humor neka ostane samo smiješan, poručio je Božinović.

www.sjever.hr 01.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.