Now Reading:
Epidemiologinja Smilović upozorava: Ako nam netko kaže neistinu, može nas odvesti u drugom smjeru i možemo imati proširenje bolesti
Full Article 2 minutes read

Epidemiologinja Smilović upozorava: Ako nam netko kaže neistinu, može nas odvesti u drugom smjeru i možemo imati proširenje bolesti

Višnja Smilović, specijalist epidemiolog, voditeljica epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije danas je, govoreći o situaciji vezanoj uz zarazu koronavurusom, upozorila da je na društvenim mrežama mnogo neprovjerenih ili lažnih informacija koje mogu prouzročiti veliku štetu.


-To su informacije koje nas mogu skrenuti na krivi put, informacije koje moramo ići provjeravati i ne radimo ono što bi trebali raditi. Molimo svakoga, danas to može biti netko između nas tko će sutra biti pozitivan, molimo istinitost podataka. Mi nismo ti koji možemo to ići ne znam gdje provjeravati. Ako nam vi kažete neki podatak, mi vjerujemo da je istinit i temeljem toga se vodimo i dalje radimo svoj posao. Ako nam netko kaže neistinu, može nas odvesti u drugom smjeru i možemo imati proširenje bolesti – kazala je Smilović i dodala:

-Svi moraju znati da dezinformacije koje se šire, odnosno lažne vijesti, da je to isto po zakonu utuživo. Svatko mora biti svjestan toga. Imali smo situacije da su se naše potvrde koje izdajemo pokušale falsificirati da bi netko ostvario bolovanje. Imamo veliki pritisak i vjerujemo ljudima ako nam kažu da su došli na granični prijelaz od nekuda, da ih mi stavljamo u samoizolaciju, da je to istina. Kasnije smo čuli da to zloupotrebljavaju i naravno da smo to prijavili i policiji. Ako ćemo se svi povinovati dezinformacijama, onda će sve otići u krivom smjeru. Razloga za paniku i dalje nema, ali ozbiljnost je tu.

a.kučić/sjever.hr

25.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.